DOGAĐANJANASLOVNICA

U Medincima proslavljena Hramovna slava svete Paraskeve

Danas je u hramu Prepodobne Mati Paraskeve u slatinskom prigradskom naselju Medinci održana proslava Hramovne slave svete Paraskeve (Petke).

Ova svetica i čudotvorka rođena je u drugoj polovici 10. stoljeća u blizini današnjeg Istanbula u koji se nakon asketskog života vraća i umire u 11. stoljeću. Njezini čudotvorni zemaljski ostaci prenošeni su više puta po jugoistočnoj Europi, a danas se nalaze u Moldavskom gradu Iași.

Podizanjem i posvetom crkve 1747. godine selo Medinci slavi ovu sveticu i čudotvorku.

Ovogodišnja proslava Hramovne slave svete Paraskeve započela je svetom arhijerejskom Liturgijom koju je služio arhimandrit Pavle Radusinović, iguman manastira Orahovica, a u Liturgiji su sudjelovali i protejerej-stavrofor Jovan Šaulić, protojerej Dragan Gaćeša i jerej Blagoja Đukić, dok je za pjevnicom bio jerej Stojan Janjić.

Nakon Liturgije prerezan je slavski kolač uz posvećeno slavsko (crno) vino i žito pred slavskom ikonom i upaljenom svijećom, kao simbol Hramovne slave.

Na kraju se domaćin, jerej Stojan Janjić, paroh medinački zahvalio arhimandritu Pavlu na časti kojom je uveličao Hramovnu slavu u zajedničkoj molitvi kao i svim svećenicima i prisutnim vjernicima, te pozdravio zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Igora Pavkovića i gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića koji su također svojim prisustvom uveličali slavlje.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button