DOGAĐANJANASLOVNICA

U Kozicama svečanim misnim slavljem obilježen blagdan sv. Roka

U slatinskom prigradskom naselju Kozice jučer je proslavljen blagdan sv. Roka, zaštitnika mjesta.

Centralni događaj bilo je svečano misno slavlje u kapeli svetog Roka koje je predvodio župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Nova Bukovica, vlč. Dejan Ilić.

U svojoj se propovjedi prisjetio svih dobročinstava sv. Roka koji je svoj život podredio služenju potrebitima, te ukazao kako bi i mi danas trebali slijediti njegov primjer te u skromnosti više biti braća i sestre jedni drugima.

Isto tako u prigodi blagdana sv. Roka uputio je čestitke župljanima koji svih ovih godina redovito dolaze na svete mise, na ustrajnosti, upornosti i vjeri koju time iskazuju.
Pozdravio je i zamjenika gradonačelnika Grada Slatine Iliju Nikolića i pročelnika Upravnog odjela za razvoj grada, ujedno i člana župnog Pastoralnog vijeća Marina Kokorića koji su nazočili svetoj misi, te ih zamolio da prenesu zahvalu gradonačelniku Denisu Ostrošiću na donaciji Grada Slatine kojom je uoči ovogodišnje proslave Rokova sanirana vanjska stolarija na kapeli u Kozicama.
Naime stolarija je nakon potrebne sanacije osvježena novim slojem boje, a u funkciju su stavljena i četiri prozora koji se sada mogu otvarati i na taj način omogućiti prozračivanje kapele na čijim je zidovima nakon 28 godina od njezine izgradnje vidljiv utjecaj vlage što bi također trebalo sanirati.

Podsjetimo, kapela sv. Roka u Kozicama izgrađena je kao zavjetni dar Majci Božjoj i svetom Roku za ozdravljenja, kao zahvala Gospodinu za dar uspostave slobodne Republike Hrvatske, a ujedno i kao spomen na 900 godina osnutka Zagrebačke nadbiskupije i dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II. u Hrvatsku, a podignuta je zauzimanjem tadašnjeg župnika Alojzija Staneka i Mjesnog odbora Kozice, te novčanim darovima iseljenika Kozičana, više slatinskih poduzeća, privatnih djelatnika i obrtnika. Zemljište za izgradnju crkve darovao je Petar Medved, a projektirala ju je zagrebačka projektantica Melanija Šaler, darovavši projekt kao svoj prilog. Kapelu je posvetio kardinal Franjo Kuharić 24. rujna 1994. godine.

Prije izgradnje nove crkve, u Kozicama su mise povremeno služene na otvorenom kod seoskog zvonika, izgrađenog 1862. godine, a koji je 2019. godine obnovljen na inicijativu Vijeća mjesnog odbora Kozice i župljana u Kozicama, sredstvima novobukovačke župe te većim dijelom Grada Slatine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button