Home / DOGAĐANJA / U Kozicama počeli radovi na gradnji spomenika u čast hrvatskim braniteljima Filkoviću i Sabi

U Kozicama počeli radovi na gradnji spomenika u čast hrvatskim braniteljima Filkoviću i Sabi

Jučer je u slatinskom prigradskom naselju Kozice obilježen početak radova na gradnji spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Ivici Filkoviću i Perici Sabi.
Udruga HVIDR-a Slatina je nositelj projekta koji se financira sredstvima koja su prošle godine putem natječaja osigurana iz Ministarstva hrvatskih branitelja u visini 50.000 kuna, dok je Grad Slatina darovao zemljište za njegovu gradnju te će iz svog proračuna projekt financirati s 10.000 kuna.

Inicijativa za gradnju Spomenika potekla je iz Mjesnog odbora Kozice, projektnu dokumentaciju, odnosno prijavu za natječaj izradio je i predao Kozičanin Josip Hetrih, a vizualni izgled spomenika izradila je projektantica Samanta Rešetar.

Spomenik hrvatskim vitezovima koji su svoje živote položili na oltar domovine, Ivici i Perici kao neizbrisiv trag sjećanja na Domovinski rat i izgubljene živote ove dvojice heroja bit će smješten ispred crkve sv. Roka u Kozicama, gdje je sve nazočne pozdravio predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić te se ovom prigodom zahvalio svima zaslužnima za ostvarivanje ovoga projekta.

Tako su zahvale dobili nazočni; viši stručni savjetnik Ministarstva hrvatskih branitelja Područne jedinice Virovitica Anto Krišto, zamjenik slatinskog gradonačelnika Bojan Plantak, gradski pročelnici Marin Kokorić i Krunoslav Šarabok, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, gradski vijećnik Josip Hetrih, predsjednik Vijeća MO Kozice Dario Medved, predsjednik NK Kozice Damir Parc, arhitektica Samanta Rešetar, projektantica iz tvrtke Modelarch d.o.o. Slatina te izvođač radova Dražen Petrinjak vlasnik Klesarskog obrta Petrinjak iz Slatine.

– Slatinska HVIDR-a svake godine na sve moguće načine pomaže organizaciju Memorijala „Ivica Filković i Perica Sabo“ u znak sjećanja na ovu dvojicu kozičkih vitezova koji se obilježava 19. srpnja, stoga mi je izuzetno drago što će Ivica i Perica napokon dobiti spomenik gdje će im se na primjeren način moći odati počast, – istaknuo je Nikolić, te dodao:

– Nadam se da ćemo 19. srpnja ove godine spomenik svečano i otvoriti ukoliko nam uvjeti zbog COVID-19 to dozvole, budući da se u ta tri dana trajanja Memorijala u Kozicama okupi popriličan broj ljudi. Bili smo ponizni u ratu, bit ćemo i na taj dan kada budemo otvarali spomenik njima u čast koji su dali ono najvrjednije za ovu državu i to je najmanje što mi možemo dati za njih.

Ivica Filković bio je pripadnik specijalne policije bjelovarsko-bilogorske Policijske uprave koji je poginuo kod Sirača 19.7.1991. godine, a Perica Sabo kao pripadnik 136. slatinske brigade HV poginuo je u četničkoj zasjedi 27.11.1991. godine kod Čojluga.

– Uz Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Slatina je prepoznao naš projekt te se posebno osim na donaciji zemljišta i financijskoj potpori želim zahvaliti gradonačelniku Denisu Ostrošiću i pročelnicima Kokoriću i Šaraboku koji su nam tijekom pripreme ne samo ovog već i ostalih naših projekata iskazali izuzetnu potporu. Udruge se financiraju putem natječaja lokalnih samouprava i Ministarstva hrvatskih branitelja. Prošle je godine HVIDR-a Slatina od Ministarstva ostvarila preko 25.000 kuna, a ove je godine nominirala 11 projekata među kojima su prema Ministarstvu otišle dvije prijave na natječaje i tri na javne pozive kojima će se ostvariti još značajnija financijska sredstva za rad udruge, – zaključio je Nikolić.

– Već dugi niz godina organiziramo Memorijal „Ivica Filković i Perica Sabo“ kako bi se prisjetili i očuvali od zaborava njihovu žrtvu, na dan pogibije Ivice Filkovića koji je bio prvi poginuli branitelj s područja Virovitičko-podravske županije. Čast nam je što smo došli do ove faze otvorenja radova, te se nadamo da ćemo uskoro imati prigodno mjesto na kojemu ćemo moći odati počast našim ali i svim drugim braniteljima koji su pali u borbi za slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku, – rekao je predsjednik Vijeća mjesnog odbora Kozice Dario Medved.

U ime županije Virovitičko-podravske i župana Igora Androvića, pozdrave je uputio predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš koji je istaknuo kako braniteljske udruge osobito HVIDR-a Slatina inzistiraju da svaki hrvatski branitelj i policajac koji je dao život za svoju domovinu mora imati adekvatno spomen-obilježje. Ova inicijativa i ovaj projekt mora svima biti ogledalo, jedan primjer što trebaju ostali raditi jer svako ime, svaka bista, svaka spomen ploča je dokaz da su ti ljudi poginuli za domovinu Hrvatsku i imaju svoje mjesto u povijesti koja se na ovaj način nikada neće zaboraviti, – rekao je Bubaš te istaknuo kako su hrvatski branitelji i u ovoj situaciji koronavirusa ponovno na prvoj crti obrane.

– Grad Slatina je uvijek bio na raspolaganju svim braniteljskim udrugama, a ovim putim se zahvaljujem hrvatskim braniteljima za sve do sada učinjeno. Ne samo za angažman oko ovog spomenika već i zato što su bili na raspolaganju Gradu Slatini i nakon tih ratnih godina. Komunikacija je izuzetno dobra te suradnju i dalje nastavljamo, posebno na ovakvim projektima kojima se obilježava sjećanje na poginule hrvatske branitelje koji su dali najveći obol za Republiku Hrvatsku. Ovo je jedan mali način na koji im se Grad Slatina zahvaljuje i ubuduće ćemo podržavati sve slične projekte, – rekao je dogradonačelnik Plantak.

– Sve ovo vrijeme od kada je nastala ova izvanredna situacija u državi zbog korone svi uredi Ministarstva hrvatskih branitelja uredno su radili i bili na raspolaganju hrvatskim braniteljima. Nastojimo im što više pomoći u ostvarivanju njihovih prava. Unatoč tužnom sjećanju na pogibiju vaših sumještana, drago mi je da će napokon dobiti spomen-obilježje kakvo zaslužuju. Za sva financijska sredstva koja dodjeljuje Ministarstvo, na udrugama je te lokalnoj upravi i samoupravi da ih iskoriste prijavom na natječaje. Ovim putem se u ime Ministarstva hrvatskih branitelja želim zahvaliti Gradu Slatini i Udruzi HVIDR-a Slatina koji su se javili na natječaj i ostvarili rješenje da se podigne ovaj spomenik u Kozicama. Tako da taj spomenik i sva ostala obilježja ostanu za sva vremena u znak sjećanja pogotovo mlađim naraštajima koji imaju sreću da nisu opterećeni ratom, ali da ne zaborave ni jednu žrtvu za njihovu slobodu, – rekao je viši stručni savjetnik Ministarstva hrvatskih branitelja Područne jedinice Virovitica Anto Krišto , te proglasio radove otvorenima.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

 

x

Check Also

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina objavila prijave za upis novih polaznika

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina objavila je prijave za upis u predškolske programe i prve ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org