DOGAĐANJANASLOVNICA

U Kozicama obilježena 25. obljetnica blagoslova kapele svetog Roka

U slatinskom prigradskom naselju Kozice danas je obilježena 25. obljetnica blagoslova kapele svetog Roka. Svetu misu zahvalnicu predvodio je vlč. Mario Matijević, župnik župe Uznesenja BDM Nova Bukovica.

Kapela sv. Roka u Kozicama izgrađena je kao zavjetni dar Majci Božjoj i svetom Roku za ozdravljenja, kao zahvala Gospodinu za dar uspostave slobodne Republike Hrvatske, a ujedno i kao spomen na 900 godina osnutka Zagrebačke nadbiskupije i dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II. u Hrvatsku, a podignuta je zauzimanjem tadašnjeg župnika Alojzija Staneka i Mjesnog odbora Kozice, te novčanim darovima iseljenika Kozičana, više slatinskih poduzeća, privatnih djelatnika i obrtnika. Zemljište za izgradnju crkve darovao je Petar Medved, a projektirala ju je zagrebačka projektantica Melanija Šaler, darovavši projekt kao svoj prilog. Kapelu je posvetio kardinal Franjo Kuharić 24. rujna 1994. godine.

Prije izgradnje nove crkve, u Kozicama su mise povremeno služene na otvorenom kod seoskog zvonika, izgrađenog 1862. godine, a koji je ove godine obnovljen na inicijativu Vijeća mjesnog odbora Kozice i župljana u Kozicama, sredstvima novobukovačke župe te većim dijelom Grada Slatine.

Na svetoj misi kojoj su uz župljane i predsjednika Vijeća mjesnog odbora Kozice Darija Medveda, prisustvovali gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, u svojoj se propovjedi vlč. Matijević molitvom prisjetio svih dobročinitelja crkve koji su pomagali pri njezinoj gradnji, te preminulih, preč. Alojzija Staneka i kardinala Franje Kuharića.
Isto tako uputio je čestitke svim župljanima koji svih ovih godina redovito dolaze na svete mise, na ustrajnosti, upornosti i vjeri koju time iskazuju.
– Ovo je manja, ali čvrsta zajednica koja nikada ne odustaje od vjere i Gospodina. Svima vam na tome od srca čestitam. Kada je vlč. Stanek odlučio graditi ovu crkvu vjerujem da je imao jednu jezgru vjernika koja je inicirala i organizirala veći dio projekta, a Kozice to imaju i danas, jezgru vjernika koja se uključuje u organizaciju svih događanja. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način uključeni u život ove zajednice, – istaknuo je vlč. Matijević.

Nakon mise zahvalnice u mjesnom domu u Kozicama održan je prigodni domjenak na kojemu je predsjednik Vijeća mjesnog odbora Kozice Dario Medved zahvalio svima koji su pomogli Kozicama, od izgradnje crkve do obilježavanja obljetnice njezina blagoslova.

– Od izgradnje crkve do danas uvijek smo uz sebe imali Grad Slatinu uz čiju potporu smo odradili brojna ulaganja ne samo na crkvi već i ostalim objektima. Nakon restauracije kozičkog zvonika, započeli su radovi na uređenju kuhinje u sklopu mjesnog doma. Odrađeni su radovi na zamjeni stolarije te je probijen prolaz i ugrađena su nova vrata koja spajaju kuhinju s velikom dvoranom doma.
Do kraja ove godine predstoje keramičarski radovi i uređenje stropa kuhinje, dok se kroz projekt malih komunalnih akcija Grada Slatine za sljedeću godinu planira kompletno opremanje i uređenje kuhinje, a dio sredstava namijenjen je za rušenje dotrajalih stabala i uređenje parkirališta na kozičkom groblju.
Također u suradnji s Gradom Slatinom u planu je i uvođenje centralnog grijanja u zgradi mjesnog doma,
– rekao je predsjednik MO Dario Medved, te se uz zahvalu gradonačelniku Ostrošiću, zahvalio i svima koji su pomogli na izgradnji crkve, od kumova crkve Zvonka i Vlaste Bertić te Milana Jankovića kao najvećih donatora, zatim saborskog zastupnika Joze Medveda, tadašnjeg predsjednika MO Perice Medveda, do svih ostalih zaslužnih, među kojima je i Zdenko Kiš koji je tada bio u Organizacijskom odboru za izgradnju crkve, a koji je organizirao i domjenak povodom 25. obljetnice blagoslova crkve.

Čestitke na ovoj obljetnici mještanima Kozica uputili su i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić.

– Mislim da je ovih 25 godina jedna jako lijepa obljetnica i drago mi je da smo uspjeli obnoviti zvonik koji je sada uz crkvu objedinjena cjelina. Kao što je župnik naglasio vrlo je bitno da selo ima sve ove godine jezgru koja brine o dobrobiti cijele zajednice, što se tiče crkve ali i mjesnog odbora, jezgru koja vuče Kozice naprijed. Grad Slatina stoji uz Kozice, uz ljude, uz mjesni odbor, uz sve one koji pokazuju inicijativu, i vjerujem da ćemo i nadalje uspješno surađivati na zajedničkim projektima, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button