KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAŽUPANIJA

U Kazalištu Virovitica održana ovogodišnja županijska smotra LiDraNo za osnovne i srednje škole: Evo tko je predložen za državnu smotru

Učenici osnovnih i srednjih škola Virovitičko-podravske županije i ove su godine imali priliku pokazati svoje sposobnosti kroz literarni i novinarski izraz na županijskoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2024. koja se održala u Kazalištu Virovitica. Uz Virovitičko-podravsku županiju, domaćini su bili Osnovna škola Vladimir Nazor (smotra za osnovne škole) i Gimnazija Petra Preradovića Virovitica (smotra za srednje škole).

Učenici su kroz samostalne novinarske radove, školske listove, radijske emisije te dramsko-scenski izraz od pojedinačnih i skupnih nastupa pokazali slobodu stvaralaštva, osobno stvaralačko izražavanje i dobrovoljnost sudjelovanja, ali i pridonijeli očuvanju hrvatskog jezika i baštine.

Na samom početku, sve nazočne pozdravili su ravnateljica OŠ Vladimir Nazor Sanjica Samac i ravnatelj Gimnazije Petra Preradovića Kristijan Gostimir, zaželjevši učenicima puno sreće, hrabrosti i uspjeha, a smotru je zatim otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Svečanosti je nazočila i županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martina Bunić.

“Velik broj učenika srednjih, a pogotovo osnovnih škola, kao i njihovih mentora, ponovno je dokaz velikog interesa za županijsku smotru LiDraNo. Čestitam svim sudionicima koji danas nastupaju i iza kojih je jako puno sati i odricanja i napornog rada. LiDraNo ima svoju tradiciju koju treba i dalje čuvati i svake godine poticati što više učenica i učenika da sudjeluju u njoj. Želim vam puno uspjeha, a svi oni učenici i mentori koji odu na državno natjecanje, vjerujem da će uistinu dostojno predstaviti kako sebe i školu, tako i Virovitičko-podravsku županiju. Znam da je ovo za sve vas velika odgovornost, ali samim dolaskom na završnu smotru pokazali ste svoj talent i dokazali da ste najbolji u županiji, a za mene ste svi vi pobjednici” – rekao je župan Andrović i proglasio LiDraNo otvorenim.

Potom je uslijedilo sat vremena sjajnih pojedinačnih i dramsko-scenskih nastupa iznimno talentiranih učenika iz cijele županije, a nakon toga i proglašenje najboljih u literarnom, novinarskom dramsko-scenskom stvaralaštvu.

OSNOVNE ŠKOLE

Predloženi literarni radovi:

1. Podravec bi kupil traktora ŠČ, učenik Jan Stilinović, 8. r., voditeljica: Ana Tolušić, OŠ Petra Preradovića, Pitomača;

2. Ljubav iz sjene, učenica Tara Djokić, 8. r., voditeljica: Elvira Vujčić, OŠ Eugena Kumičića, Slatina

3. U Kleopatrinom društvu, učenica Eva Brkan,v5. r., voditeljica: Vesna Đurčević Jović, OŠ Vladimir Nazor, Virovitica

Predloženi samostalni novinarski radovi:

1. Volite li svoje susjede i zašto ne?, učenica: Maria Knežević, 8. r., voditeljica: Andreja Galović, OŠ Ivana Gorana Kovačića, Gornje Bazje

2. Bez emocija o emocijama, učenik Jan Stilinović, 8. r., voditeljica: Sanja Koletić, OŠ Petra Preradovića Pitomača

Predložena radijska emisija:

OŠ Ivan Goran Kovačić Zdenci – Čudovišta iz WC-a

Urednica: Leona Pleša, 8. r.

Snimatelj: Petar Grgurić, 8. r.

Montaža: Branimir Čaušić, 8. r.

Voditeljica: Mirjana Foro

Predloženi pojedinačni dramsko- scenski izričaj:

Jan Škvarić, 4. r., OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Virovitica, voditeljica: Jasna Mikolić

Predloženi skupni dramsko-scenski izričaj:

OŠ Vladimir Nazor Virovitica – Gitina briga, Tom Percival

Učenici: Viktor Kovač, Elena Marija Mihoković, Gala Pavličević, Hana Poklepović, Sara Švarbić, Dora Viljevac, Mirna Grubić, Erin Petrović, 3. razred

Voditeljice: Božica Paulin – Benko, Mirjana Bunjevac

Predloženi školski listovi:

1. Hlapić

Dominik Koletić, David Kolesarić, Nika Babec, Samuel Haić, Petra Sapljivi, 5. razred

Voditeljica: Renata Sudar

2. Preradović

Jan Stilinović, Jelena Martinčević, Vida Mihaljević, Ema Čikvar, Jana Živko, 8. razred

Voditeljica: Sanja Koletić

SREDNJE ŠKOLE

Literarno stvaralaštvo:

1. Gita Špoljarić – Draga (2. r. SŠ Marka Marulića Slatina, mentorica Željka Orban)

2. Neva Barčanac – Put u beskonačnost(1. r. Gimnazija Petra Preradovića Virovitica, mentorica Jela Markušić)

Novinarsko stvaralaštvo:

1. Martina Nikić – Dom je tamo gdje je teta Jasna (2.r. Industrijsko-obrtničke škole Slatina, mentorica: Helena Roštaš)

2. Mila Kurečić – Štetnost zdravog pušenja ili o e-cigaretama (3.r. Gimnazia Petra Preradovića Virovitica, mentorica: Maja Bašnec)

3. Mislav Peček i Ema Som – Radijska emisija “Moj zavičaj” (2. r. SŠ ” Stjepan Ivšić” Orahovica, mentorica: Snježana Konopek)

Dramsko-scensko stvaralaštvo:

Karlo Martinović – monolog: E. M. Remarque, Na zapadu ništa novo (2.r. SŠ Marka Marulića Slatina, mentorica: Željka Orban)

(www.vpz.hr, www.icv.hr, ts, ib, Foto: A. Zeko)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button