DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUncategorized

U IOŠ-u Slatina održano Međužupanijsko natjecanje u disciplini Kućne instalacije – Worldskills Croatia 2022. – Pobjednici učenici Tehničke škole Daruvar

Industrijsko-obrtnička škola Slatina bila je danas domaćin Međužupanijskog izlučnog natjecanja u natjecateljskoj disciplini Kućne instalacije –Worldskills Croatia 2022. u okviru ESF-ova projekta Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre.

Na svečanom otvorenju okupljene učenike, njihove mentore i uvažene goste pozdravio je ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac.

Tom je prigodom istaknuo kako je međužupanijsko natjecanje okupilo po dva učenika i njihove mentore iz sedam obrtničkih škola s područja Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije.

– Ovo je jedno od izlučnih natjecanja za državno Worldskills Croatia 2022. natjecanje u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje, a cilj samog natjecanja je da učenici osim druženja i međusobne komunikacije, razviju i radne vještine koje su im od presudne važnosti kao budućim majstorima.
Upravo ovakvim natjecanjima želi se učenike koji se upisuju u obrtnička zanimanja na neki način privući i pokazati im da su to zanimanja budućnosti, – rekao je ravnatelj IOŠ-a Mladen Graovac, te dodao kako je tome i sam pokazatelj što je na Zavodu za zapošljavanje majstorskih zanimanja najmanje, osobito vodoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije koji su kroz disciplinu kućnih instalacija i zastupljeni na ovom natjecanju.

Uoči samog natjecanja ravnatelj Graovac se zahvalio slatinskim obrtnicima, Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Slatini na donacijama kojima su pomogli pri realizaciji natjecanja, a isto tako zahvalio se i vrijednim ekipama školskih ugostitelja, odnosno učenicima zanimanja konobar i njihovom mentoru Goranu Iveziću, te učenicima zanimanja kuhar pod mentorstvom prof. Blaženke Kovač koji su se i ovom prigodom pobrinuli za pripremu zakuske i zajedničkog ručka po završetku natjecanja.

Dobrodošlicu je s nekoliko pozdravnih riječi učenicima i njihovim mentorima zaželio i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić kao i puno uspjeha na natjecanju, dok je samo natjecanje otvorio dožupan virovitičko-podravski Marijo Klement u nazočnosti pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martine Bunić i više stručne suradnice za obrazovanje Dragice Moslavac.

Potom je sve nazočne s propozicijama natjecanja upoznao predsjednik povjerenstva, prof. Ranko Čučković te su izvučeni brojevi radnih jedinica nakon čega su učenici pristupili natjecanju.

– Zadatak koji su dobili učenici u sklopu natjecanja je dio jednog velikog zadatka koji se radi za državno natjecanje, a to su instalacije grijanja i klimatizacije vode.
Učenici su tako na ovom natjecanju trebali izraditi trećinu tog zadatka, odnosno razvod tople i hladne vode i grijanja na prednjem zidu i to kroz tri modula.
U sklopu prvog modula potrebno je napraviti specifikaciju materijala, odnosno svih elemenata potrebnih za izradu zadane instalacije, potom će raditi gornji dio instalacije – razdjelnik, dok je treći modul izrada razvoda grijanja i tople i hladne vode, – pojasnio je prof. Ćućković, te istaknuo kako ekipa koja nakon bodovanja i ocjenjivanja osvoji prvo mjesto ima izravan ulazak na Državno natjecanje, kao i pobjednici natjecanja koja se istovremeno održavaju u još tri regije, odnosno u Bedekovčini, Koprivnici i Šibeniku.

Na natjecanju u Slatini svoje su znanje i umijeće u izradi kućnih instalacija pokazali pokazali učenici iz Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška, Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod, Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje, Tehničke škole Daruvar, Strojarske tehničke škole Osijek i Industrijsko-obrtničke škole Slatina.

Pobjedu su odnijeli učenici 3. razreda Tehničke škole Daruvar Ivan Komljenović i Kristijan Tunić pod mentorstvom prof. Marija Havraneka.

Pohvalnice, zahvalnice i nagrade učenicima i mentorima uručili su domaćini, ravnatelj IOŠ-a Mladen Graovac i prof. Ranko Čučković, uputivši čestitke najboljima ali i svim ostalim ekipama na sudjelovanju, trudu i pokazanom znanju i vještinama.

Evo i rezultata:

1. mjesto Tehnička škola Daruvar

      – Ivan Komljenović (3.s r.)
      – Kristijan Tunić (3.s r.)
        Mentor: Mario Havranek

  1. mjesto Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod

      – Andrej Jelkić (2.g r.)
      – Mile Nikolić (2.g r.)
        Mentor: Antun Đurić

3. mjesto Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

      – Andrej Muić (2.A r.)
      – Marko Mišić (2.A r.)
        Mentor: Damir Kudra

  1. mjesto Industrijsko-obrtnička škola Slatina

      – Anđelko Džavić (2.A r.)
      – Vedran Jozić (2.A r.)
        Mentor: Vedran Runje

5. mjesto Industrijsko-obrtnička škola Virovitica

      – Patrik Kozić (2. SB/IGK/ST r.)
      – Matej Farkaš (2. SB/IGK/ST r.)
        Mentor: Ivan Mađerčić

  1. mjesto Strojarska tehnička škola Osijek

      – Matej Musić (3.s4 r.)
      – David Klasić (3.s4 r.)
        Mentor: Marin Bilić

7. mjesto Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje

      – Luka Mihalina (1.B r.)
      – Mateo Tomašek (1.B r.)
        Mentor: Krunoslav Pustajić

(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button