KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U IOŠ-u obilježen Svjetski dan romskog jezika

Svjetski dan romskoga jezika obilježava se 5. studenog, a u Industrijsko-obrtničkoj školi obilježen je kroz aktivnosti u školi, te u virtualnoj knjižnici tijekom nastave na daljinu.

U učionici Hrvatskoga jezika tijekom održavanja nastave hrvatsko-romski jesenski rječnik na panou su uredili učenici 2. razreda zanimanja stolar i krojač Manuel Bašić, Viktorija Juran i Josip Pavlović, a u školskoj virtualnoj knjižnici na Yammeru u tjednu obilježavanja Dana romskog jezika knjižničarka Svjetlana Dupan, prof. mentor, učenicima i nastavnicima Škole pružila je niz zanimljivih materijala o romskoj kulturi i jeziku te poveznice na poznata djela tradicionalne romske glazbe, klasične skladbe nadahnute romskom glazbom te filmske umjetnosti s tematikom života Roma.

Romi u svijetu govore jezikom koji čini šezdesetak dijalekata koji su nerijetko toliko različiti da ih se može smatrati zasebnim jezicima. Većina Roma govori jezikom romani chib koji je 1971. proglašen službenim romskim jezikom. Romski jezik najsličniji je nekim jezicima koji se koriste u središnjoj i sjevernoj Indiji, no na njega su znatno utjecali i azijski i europski jezici s kojima je tijekom povijesti došao u kontakt.
(mf/Izvor: IOŠ Slatina, prof. Svjetlana Dupan i prof. Helena Roštaš)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button