DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina održana početna konferencija projekta „Lješnjomedska rapsodija moga kraja”

Danas (četvrtak) je u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina održana početna konferencija provedbe projekta „Lješnjomedska rapsodija moga kraja” vrijednog 11.000 eura.

Riječ je o projektu koji se financira iz državnog proračuna Republike Hrvatske na temelju Javnog poziva srednjim strukovnim i umjetničkim školama za promociju i jačanje kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam u 2023. koji je raspisalo Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske.

Uz Strukovnu školu Virovitica kao prijavitelja projekta, u projektu sudjeluju Industrijsko-obrtnička škola Slatina kao partner, te Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina i Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica kao sudionici, dok su pridruženi partneri na projektu slatinski obrt „Sandrini kolači” vl. Sandre Jadek, Poljoprivredno poduzeće d.o.o. Orahovica i OPG „Grapis Pčelarstvo Grahovac” Virovitica čiji su vlasnici Katarina i Dario Grahovac.

Na samom početku svečanosti sve nazočne je pozdravio ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac.

– Prije svega zahvaljujem na ovoj suradnji svojoj kolegici Pavici Biondić-Ivanković i Strukovnoj školi Virovitica koja ima iskustva u radu sa sličnim projektima, te se nadam da ćemo i mi kroz zajedničku provedbu steći potrebna iskustva za danas-sutra samostalne projekte ovakvoga tipa. Zahvaljujem i svim ostalim sudionicima projekta koji su prihvatili ovu našu priču kojom ćemo svi zajedno, vjerujem, postati itekako prepoznatljivi, – istaknuo je ravnatelj Graovac te zaželio učenicima sretan rad na radionicama te da sva znanja koja steknu iz ovog mini projekta budu poticaj za sve ono što će sutra raditi kroz kuharstvo, slastičarstvo ili neko drugo zanimanje.

Riječima dobrodošlice obratila se i ravnateljica Strukovne škole Virovitica Pavica Biondić-Ivanković koja je također izrazila zadovoljstvo sudionicima u ovom, kako je naglasila malom, ali zapravo velikom projektu.

– Najveća vrijednost ovoga projekta je suradnja naših strukovnih škola, te suradnja s osnovnim školama, kao i ona s poznatim poduzetnicima naše županije. Na taj smo se način raspršili diljem županije gdje će se kroz brojne aktivnosti itekako osjetiti prave vrijednosti, od razmjene iskustava do promocije naše gastonomske baštine, – istaknula je ravnateljica Biondić-Ivanković.

Sve prisutne u ime župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića pozdravila je i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martina Bunić.

– Čestitke na ovom simpatičnom povezivanju osnovnih i srednjih škola i najbitnije povezivanje s poslodavcima koje može biti poticaj i osnovnim školama da upišu određeno strukovno zanimanje te prepoznaju važnost gastro i turističke ponude koja je sve šira i sve bitnija na području naše županije, ali i da možda ostvare određenu suradnju koja će biti ključna za njihovu budućnost i zapošljavanje upravo u svojem gradu ili bilo kojem mjestu u Virovitičko-podravskoj županiji. Budite uspješni i uživajte u ovom projektu, – istaknula je pročelnica Bunić.

Početnoj konferenciji nazočili su i privremeni pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine Marin Kokorić, pomoćnik direktora Turističke zajednice Grada Slatine Hrvoje Valpovac, ravnateljica Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina Božica Majhen te brojni sudionici projekta.

Projekt čija je realizacija predviđena od siječnja do svibnja 2024. godine prezentirali su voditelji istoga, Tanja Nikšić ispred škole partnera i Antonio Risović u ime škole prijavitelja.

Tako smo doznali kako je glavna tema projekta izrada gastro suvenira Virovitičko-podravske županije s ciljem promocije bogatstva gastronomske baštine Virovitičko-podravske županije kroz originalan i autentičan proizvod koji će zadovoljiti i najzahtjevnije sladokusce.
Osim što ističe tradicionalne okuse i sastojke, projekt ima za cilj potaknuti svijest o važnosti očuvanja okoliša i poticanja održive proizvodnje kroz odabir visokokvalitetnih i održivo dobavljenih sirovina.

“Lješnjomedska rapsodija moga kraja” je inovativni projekt koji kombinira najbolje sastojke Virovitičko-podravske županije, a fokusira se na stvaranje recepture i izradu jedinstvenog slatkiša u obliku lizalice od visokokvalitetnog meda, svježih lješnjaka i čokolade, koji predstavljaju bogatstvo okusa i tradicije ovog područja.

Stoga je u projekt uključen niz stručnjaka i učenika koji to tek trebaju postati, a koji će zajednički raditi na stvaranju jedinstvene kombinacije okusa i tekstura.

Predstavljajući pridružene partnere, njihov rad i ulogu u projektu voditelji su naglasili kako postupak izrade gastro-suvenira obuhvaća niz radionica, edukativnih predavanja o pčelama i pčelarstvu s degustacijama, studijsko putovanje koje između ostaloga podrazumijeva obilazak nasada lješnjaka i proizvodnih pogona najvećeg proizvođača lješnjaka u Hrvatskoj, te u konačnici izradu proizvoda “Lješnjomedska rapsodija moga kraja” i njegovu pripremu za izlazak na tržište pod stručnim vodstvom hrvatske slastičarske reprezentativke Sandre Jadek koja će na taj način pružiti vrijedne smjernice i obrazovnu podršku mladim talentima, te im omogućiti uvid u suvremene tehnike i trendove slastičarstva.

Početna konferencija projekta „Lješnjomedska rapsodija moga kraja” završila je prigodnim domjenkom koji su poslužili učenici IOŠ-a zanimanja konobar uz vodstvo mentora Gorana Ivezića.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button