NASLOVNICAŽUPANIJA

U hrvatskom vrhu: Virovitičko-podravska županija je po povučenim europskim sredstvima, „po glavi stanovnika“ – 2. u Hrvatskoj

Prema podacima koje je pokazala analiza podataka dobivenih iz konsolidiranih proračuna svih HR županija, a donosi portal župan.hr, Virovitičko-podravska je, po povučenim europskim sredstvima, „po glavi stanovnika“ – 2. u Hrvatskoj. Ona je u 2021. godini, „po glavi stanovnika“ povukla 785,29 kuna i to joj je donijelo hrvatsko srebro.

  • Europska unija nam je ponudila niz mogućnosti i mi smo ih iskoristili. Koristit ćemo ih i nadalje jer spremno dočekujemo novo financijsko razdoblje i realizaciju novih projekata. Na području naše županije, od 2017. do danas ugovoreno je gotovo 2,5 milijarde kuna europskih sredstava. Tu su i projekti koji se vizualno ne vide, kao brojne aglomeracije ali i oni projekti koji su promijenili vizuru gradova i općina, oni koji doprinose boljem standardu naših građana – naglašava virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija je godinama pripremala projekte, strateški imala spremnu projektnu dokumentaciju i potrebne dozvole i bila je spremna za otvaranje natječaja.

  • Zbog te naše spremnosti, nije čudno da smo vodeći ili među vodećima u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava. Upravo smo kroz EU sredstava, uz veliki angažman naše Razvojne agencije VIDRA i Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, ali i podršku Vlade RH i resornih ministarstava, omogućili ostvarenje naših brojnih projekata, ali i projekata mnogobrojnim poljoprivrednicama, vlasnicima OPG-ova, poduzetnicima, gospodarstvenicima, dobivanje bespovratnih sredstava – dodaje Andrović.

Najznačajniji projekti koji se centrirali VPŽ u sami hrvatski vrh su: projekti navodnjavanja Đolta i Novi Gradac – Detkovac kao i druga faza sustava Kapinci – Vaška, Poduzetnički inkubatori u Slatini, Orahovici i Pitomači, Tehnološko-inovacijski centar, Kuća čaja u Špišić Bukovici, Centar za posjetitelje Križnica, Geo info centar u Voćinu, Centar za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje, ali i novi vrtići na području Virovitičko-podravske županije.

  • Danas djeca u našoj županiji, zahvaljujući i fondovima EU idu u nove i obnovljene vrtiće. Jedanaest je novih vrtića, dva se grade, a još je njih četiri u najavi. U skoroj budućnosti neće biti općine koja neće imati vrtić i to je odlična demografska mjera – podcrtava virovitičko-podravski župan.

No, tu se ne staje. Provodi se projekt Regionalni znanstveni centar Panonska Hrvatska, gradi se tako Turističko-rekreacijski centar “Jezero-Hercegovac-Ružica grad”, kreće provedba projekta širokopojasnog interneta na području osam općina Virovitičko-podravske županije. Nastavlja se s projektom Sušionice povrća, obnove dvorca u Cabuni, Centra za pametnu poljoprivredu u Virovitici, novog rodilišta u Virovitici i energetske obnove Opće bolnice Virovitica, izgradnje novih škola u Pitomači i Orahovici, nove gimnazije u Virovitici, novih sportskih dvorana u Slatini, Suhopolju, Novoj Bukovici, Ćeralijama… Nastavlja se i sa sustavima navodnjavanja – Lukač, Đolta II. faza, Čađavica, Zdenci, Čačinci – Crnac kao i nastavku projekata vezanih za geotermalne potencijale na području VPŽ….
(www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot