DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Hrvatskom domu održan motivacijski stručni skup u organizaciji Virovitičko-podravske županije i Hrvatske radiotelevizije

Danas se u Hrvatskom domu u Slatini održao motivacijski  stručni skup pod nazivom “Uređenje vrtova u dječjim vrtićima, osnovnim  i srednjim školama, centrima za odgoj i obrazovanje te učeničkim domovima u Virovitičko-podravskoj županiji “ . Ovaj događaj organizirali su Virovitičko-podravska županija i Hrvatska radiotelevizija, a dio je velikog obrazovno–ekološkog projekta „Najljepši školski vrtovi“ koji Hrvatska radiotelevizija provodi već 28 godina.

Skup, koji je u Slatini održan u sklopu redovitih stručnih skupova koji se u okviru ovoga projekta održavaju u cijeloj Hrvatskoj, je pozdravnim riječima otvorio i vodio voditelj HRT-a s velikim voditeljskim stažem Davor Meštrović-Meštar.

Odmah potom nekoliko riječi o projektu „Najljepši školski vrtovi HRT-a “ ispričala je njegova voditeljica Đurđica Čočić.

S našom Virovitičko-podravskom županijom organizatori imaju odličnu suradnju,naime,odličan je odaziv,interes pa tako i uspjeh odgojno-obrazovnih ustanova s našeg područja.

Ovaj motivacijski skup imao je za cilj prezentirati projekt još nekim školama koje do sada nisu sudjelovale u natječaju i motivirati ih da se uključe.

U spomenutome su trebale pomoći prezentacije dipl.ing.agr., mr.sc., Dobrile Kraljić, ovlaštene krajobrazne arhitektice , o pravilnom pristupu prilikom osnivanja vrta, te dr.sc.Ive Pavlinić Prokurice iz Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, o tradicijskom vrtu.

Sudjelovali su slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martina Bunić,te ravnatelji škola i nastavnici s područja naše županije.

Gradonačelnik je gostima poželio dobrodošlicu  u Slatinu, poželjevši im svako dobro i da se dobro osjećaju u našem gradu.

Prigodne riječi rekli su i  Martina Bunić, i poneki ravnatelji škola s našeg područja koji su ostvarili odlične uspjehe na natječaju.

Tako je o školskom vrtu OŠ A.G.Matoš Čačinci, koji je na spomenutom natječaju za 2021.godinu, osvojio 2.mjesto, pričala ravnateljica škole Kristina Krmpotić.

OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica,2018.godine se baš poput čačinačke osnovne škole na istom natječaju plasirala također na drugo mjesto, a kako je njihov vrt nastajao pričala je ravnateljica Lareta Žubrinić, koja se iznimno angažirala oko promoviranja projekta pa ju organizatori nazivaju i svojim volonterom na terenu.  

Profesor Tehničke škole Virovitica Dino Davidović, govorio je o svom projektu zaboravljenih šumskih voćaka koji radi u suradnji s Hrvatskim šumama i kojim se redovito javlja na ovaj natječaj.

Drago Kraljik, ravnatelj osnovne škole Mikleuš, a koja je osvojila 3.mjesto za najljepšu učionicu na otvorenom, rekao je kako je prezadovoljan nagradom i da škola nastavlja s uređenjem svoga školskog vrta unoseći u njega čak i neke nove vrste bilja.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupila su pjesmom i plesovima djeca iz KUD-a Čačinci, te recitacijom i pjesmom učenici IOŠ Slatina.

Značenje projekta je u odnosu djece s prirodom, zaštiti okoliša, razvijanju svijesti o uzgoju domaćeg,tradicionalnog te u primjenjivanju odgojno-obrazovnog procesa u praktičnim stvarima, odnosno učenju iz primjera.

Ekološko-obrazovni projekt „Najljepši školski vrtovi“ Hrvatska radiotelevizija provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i brojnih privatnih donatora.

(Tekst i Foto: Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button