DOGAĐANJANASLOVNICA

“U Gradskoj knjižnici održan inspirativni međunarodni trening o radu s mladima”

U prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Slatina ovog su tjedna odjekivali glasovi posvećenosti, dok se desetero sudionika iz cijele županije okupilo kako bi produbilo svoje razumijevanje o radu s mladima, korištenju neformalnih metoda rada, pokretanju lokalnih inicijativa, osmišljavanju kampanja i razumijevanju pristupa učenja o ljudskim pravima za mlade. Ovaj izuzetan trening, koji je trajao 30 sati, kao interaktivni, inovativni pristup bio je rezultat suradnje s organizacijom “Terram Pacis” iz norveškog grada Osla, a koja se pokazala kao pravo toplo utočište znanja.

Vođen stručnom rukom Josepha Hategekimane, trening je ponudio niz inovativnih pristupa edukaciji o ljudskim pravima i načinima implementacije neformalnih oblika rada u svakodnevni rad s mladima. Sudionici su imali priliku ne samo razumjeti suštinu ljudskih prava, već se i osvijestiti o različitim oblicima njihova kršenja.

No, ovo nije bio klasičan seminar s predavanjima. Pomoću metoda “forum theatre”, theatre of oppressed”, integrated right based approach, trening je oživio problematiku ljudskih prava, jačajući kapacitete sudionika u radu s mladima. Tako je i umjetnost postala most između teorije i prakse, omogućujući sudionicima da se osjećaju povezano s temom na potpuno nov način. Kroz interaktivne radionice, sudionici su naučili i kako kreirati zagovaračke kampanje koje će imati stvaran utjecaj na društvo.

Ova edukativna avantura u Slatini nije bila izolirani događaj, već se odvila u sklopu projekta pod nazivom “3DELAY-Tri sloja demokracije- cjeloviti i integrirani pristup neformalnom učenju o ljudskim pravima”. Ovaj projekt, koji provodi klub za mlade “Youth Buzz”, teži cjelovitom i integriranom pristupu neformalnom učenju o ljudskim pravima. Svojim inovativnim metodama i pristupima, “Youth Buzz” postavlja nove standarde u edukaciji mladih, podupirući demokratske vrijednosti i ljudska prava.

U svjetlu ove podrške, jasno je kako trening u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Slatina nije samo lokalni događaj, već dio veće globalne misije. Zajedno, uz pomoć internacionalne suradnje i lokalnih inicijativa, gradimo svijet u kojem su ljudska prava ne samo shvaćena, već i življena svakodnevno. 

Trening je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

tks(Izvor i Foto: GKiČ Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button