DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina nastavljene aktivnosti u sklopu 17. Tjedna psihologije

Tema okruglog stola bili su izazovi rada školskih psihologa s darovitim učenicima

Psihologinje Iva Matek, Antonela Šreter i Sanja Milković Šipek okupile su u utorak 20. veljače školske psihologe od Pitomače do Slatine i na okruglom stolu potaknule raspravu o izazovima rada školskih psihologa s darovitim učenicima. Gošća okruglog stola bila je županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju, Martina Bunić. Nakon što su prikazana iskustava rada s potencijalno darovitim učenicima u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica, OŠ Eugena Kumičića, Slatina i OŠ Suhopolje uslijedila su iskustva ostalih kolegica iz osnovnih i srednjih škola te učeničkog doma. Okruglom stolu su se pridružili zainteresirani učitelji i ravnatelji koji su svojim iskustvima obogatili raspravu.

Sanja Milković Šipek, predsjednica Društva psihologa Virovitičko-podravske županije ovom prilikom za naš portal izjavila je:
Danas smo u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina. Tema ovog okruglog stola su izazovi školskih psihologa u radu s darovitim učenicima. Ovdje smo okupili školske psihologe iz velikog dijela županije, od Pitomače, Špišić Bukovice, Suhopolja, Slatine i naravno pozvali smo da nam se pridruže i naši najbliži suradnici – pedagozi pa i naša pročelnica Martina Bunić koja prati i organizira rad s darovitim učenicima na razini županije.
Ova je aktivnost napravljena u sklopu tjedna psihologije. Radi se o organizaciji 17. tjedna psihologije na razini cijele Hrvatske pa tako i u našoj županiji. Svaki treći tjedan u mjesecu veljači obilježavamo Tjedan psihologije. Kod nas je ove godine program doista bogat, tako da aktivnostima imamo prije, za vrijeme i nakon službenog Tjedna psihologije. Veći dio aktivnosti odvijaju se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica. Ovu aktivnost smo u dogovoru s ravnateljicom Gradske knjižnice i čitaonice Slatina organizirali ovdje i još cijeli niz aktivnosti psiholozi rade na svojim radnim mjestima. Aktivni smo u različitim mjestima po županiji i naš program možete pogledati na našoj web stranici, na našim društvenim mrežama i na plakatu u knjižnici.

Virovitičko-podravska županija prati potrebe potencijalno darovitih učenika uključivanjem u projekte i poticanjem osnivanja centara izvrsnosti. O svemu je opširnije govorila pročelnica koja je pozvala na suradnju sve stručne suradnike i učitelje u kreiranje aktivnosti Regionalnog znanstvenog centra.

Raspravljalo se i o nužnosti uključivanja psihologa u identifikaciju darovitosti i u školama koje nemaju psihologa. Definicija darovitosti uključuje iznadprosječne opće intelektualne sposobnosti i/ili specifične sposobnosti što je u domeni procjene psihologa.

Roditelji djece sve ranije uočavaju da im je dijete potencijalno darovito. Žele da im se obogaćuje kurikulum unutar redovne nastave, ali i da dijete ima mogućnost rada s mentorom. Prema iskustvima škola mentorski rad se često provodi na dobrovoljnoj bazi motiviranih mentora, tek rijetko se sredstva osiguraju iz nekog projekta. Nedostaje kontinuitet u osiguravanju sredstava, a roditelji imaju očekivanja od škole i lokalne zajednice. Ovom izazovu cjelodnevna škola nudi djelomično rješenje kroz tzv. Program potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja putem kojeg učitelji imaju mogućnosti kroz fleksibilnu i kreativnu nastavu darovitim i potencijalno darovitim učenicima pružiti obogaćene aktivnosti u skladu s njihovim potrebama i mogućnostima.

U raspravi su korišteni i primjeri dobre prakse iz drugih županija, osobito Varaždinske i Splitsko-dalmatinske.

Zaključeno je da je Virovitičko-podravska županija da tragu ostvarivanja prava darovite djece provedbom projekata, radom centara izvrsnosti i Regionalnog znanstvenog centra. Bolja prohodnost informacija, kao i povezivanje osnovnih i srednjih škola, te dostupnost stručnjaka za rad s darovitim učenicima je cilj kojemu će se nastaviti težiti. Ovaj okrugli stol samo je mali doprinos postizanju tog cilja. (Tekst i foto: Marijo Kokorić / www.psiholozi-vpz.hr)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button