DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U GKiČ Slatina predstavljena knjiga “Ispod površine” Damira Šanteka

Jučer (petak, 28. lipnja) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina održano putopisno predavanje i predstavljanje knjige “Ispod površine” autora Damira Šanteka.

Ovaj zagrebački profesor s fakultetskom diplomom strojarstva i brodogradnje ima širok spektar interesa i rezultata. Možda ste ga upoznali kao pjevača brojnih rock sastava u kojima je pjevao ili ste čitali njegove stripove, pjesme, kratke priče i znanstvene članke. Damir Šantek je objavljivao i fotografije te osvajao nagrade na foto-natječajima poput National Geographic Hrvatska i Oesterreicher Alpenverein. Planinario je i ronio po svim kontinentima osim Australije, a svoje putopise i danas objavljuje u časopisima Hrvatski planinar, Scubalife, Outdoors i Planinski vestnik. 2022. godine svoje čitatelje je poveo u putopisnu planinarsku pustolovinu s knjigom “Gdje misli nestaju” i na taj način približio najviše vrhove.

Jučer su tako zainteresirani posjetitelji slatinske knjižnice mogli s Damirom Šantekom istražiti dubine koje je predstavio u svojoj knjizi “Ispod površine”. Osim fantastičnih fotografija podmorja, autor potencijalnim čitateljima nudi daleko širu sliku od samog ronjenja. Autor nas je poveo na pravo putovanje dalekim krajevima poput Meksika, Zanzibara, Zelenortskim otocima, Maldivima, Dominikanskom Republikom, Balijem, Omanom i Sejšelima te je pokušao približiti najveće znamenitosti tih zemalja, način života njihovih stanovnika te najljepše plaže.

Naravno da je autor detaljno opisao i podmorje istih i biljni i životinjski svijet istih, potkrijepivši sve fenomenalnim fotografijama kojih nije nedostajalo, a koje su u velikoj mjeri zastupljene u njegovoj knjizi koja je ujedno i prvi hrvatski ronilački putopis. Ne smijemo izostaviti ni opise našeg podmorja koje je, kako Damir Šantek kaže, bogatije i ljepše oko udaljenijih otoka. Tako smo mogli uživati u podvodnim fotografijama bogatstva prirode oko Lošinja, Kornata, Visa i Paga.

U kratkom razgovoru nakon predstavljanja knjige, autor je naglasio kako se iza obje knjige (“Gdje misli nestaju” i “Ispod površine”) krije 14 godina skupljanja materijala koje je u njima objedinio. Na pitanje je li ronjenje rizično, Šantek napominje da je izuzetno sigurno ako se ronilac pridržava svih propisanih pravila, a prvo i najbitnije pravilo je da se nikada ne roni sam, već s osobom koja ima iskustva i koja pozna određeno područje.

Iako je suprug, otac četvero djece i stalno zaposlen, ovaj avanturist u duši uvijek nađe vremena za ostvarenje svojih ciljeva. To najbolje opisuje kratka crtica na početku njegove knjige:

“Djetetu ne treba puno pokazivati, ali sva
vrata je potrebno ostaviti nezaključana. Ako
je znatiželjno, samo će ih pronaći i otvarati.
Hvala mama, hvala tata što mi nikada niste
zatvorili niti jedna vrata.”

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina stvarno daje priliku građanima Slatine da upoznaju značajna imena Hrvatske beletristike i publicistike i njihov rad. Tako nam je pružena prilika da širimo znanja i spoznaje bez da ikuda idemo, jer oni dođu k nama. Treba samo osluhnuti i iskoristiti datu priliku.

(nm/Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button