DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINERADIO EMISIJE

U eteru Radio Slatine krenula nova emisija „Novosti iz moje općine“: U prvoj emisiji gostovao načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević

Slatinski informativni centar u eteru Radio Slatine pokrenuo je novu emisiju pod nazivom „Novosti iz moje općine“ u sklopu koje će načelnici, te predstavnici društava, udruga i klubova s područja općina Čađavica, Nova Bukovica i Sopje jednom mjesečno predstavljati novosti iz svoga područja djelovanja.

Emisija će se emitirati srijedom u 11 sati, a repriza od 19:15. 

U prvoj emisiji gostovao je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević koji je govorio o provedenim projektima u protekloj 2022. godini, planiranim projektima i ostalim aktivnostima u 2023. godini te o suradnji s udrugama, društvima i klubovima koji djeluju na području općine Čađavica koja inače na 100 km² broji 10 naselja: Čađavica, Zvonimirovac, Donje Bazije, Čađavački Lug, Ilmindvor, Noskovci, Noskovačka Dubrava, Šaševo, Starin i Vraneševci.

Tako smo doznali da je tijekom 2022. godine ostvaren proračun vrijedan 11.661.683,00 kn, odnosno 1.548.000,00 eura kroz niz projekata, a izdvojit ćemo najvažnije investicije kao što su: Izgradnja sportsko-rekreativnog centra u Čađavici, Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom u Čađavici, Izgradnja druge dionice pješačke staze kojom je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije spojena sa središtem Noskovaca, zatim Izgradnja pješačkih staza i uređenje novog groblja u Čađavici te Održavanje postojeće građevine – Sanacija krovišta i ugradnja nove stolarije na društvenom domu Zvonimirovac.
Načelnik Rončević je naglasio kako je realizirana i provedba Javnih natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u sklopu kojih je na period od 5 godina zakupa sklopljen 31 ugovor, a na period od 25 godina zakupa 91 ugovor.

Osim toga Općina Čađavica u protekloj je godini izdvojila značajna sredstva i za socijalne programe, ukupne vrijednosti od 46.000 eura.

Među njima je potpora za novorođenče u sklopu koje Općina izdvaja 265,00 eura za 1 dijete u obitelji, za drugo 398,00 eura, te za treće i svako ostalo dijete po 663,00 eura, a u 2022. godini dodijeljeno je 16 naknada za novorođenčad.

Općina Čađavica sufinancira i rad Dječjeg vrtića „Lipa“ Čađavica kojega pohađa 54 djece i trenutačno nema liste čekanja, zatim nabavu školskog materijala za učenike osnovne škole, prijevoz učenika srednjih škola i smještaj učenika srednjih škola u učeničke domove i privatne smještaje.
Isto tako Općina Čađavica u svom je proračunu osigurala dodjelu bespovratnih potpora studentima, božićnica umirovljenicima i socijalno ugroženima, kao i jednokratnih pomoći, te ogrjevnog drveta socijalno ugroženima, a s ciljem povećanja nataliteta tu je i potpora mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje.

Nikako ne smijemo zaboraviti ni provedbu projekta iz programa Zaželi, a trenutačno je u realizaciji pomoć starima i nemoćnima kroz provedbu projekta 3. faze ZAŽELI – OPĆINA ČAĐAVICA.

Prema riječima načelnika Rončevića, sve spomenute programe Općina Čađavica nastavlja i u 2023. godini i to uz nešto veći proračun koji je planiran u iznosu od 1.640.950 eura.

– U proteklom razdoblju smo uložili maksimalne napore kako bi osigurali svu potrebnu infrastrukturu za što kvalitetniji život naših mještana, a na tome nastavljamo raditi i dalje. Rekao bih da imamo sve osim sanitarno-fekalne kanalizacije što je jedna je od „najbolnijih“ točaka budući da je u zemlju do sada „ukopano“ 6 do 7 milijuna kuna od početka izgradnje ovoga projekta, no mi od toga nemamo ništa jer se nismo maknuli dalje od prve faze koja je započela 2011. godine. To nam je izrazito veliki problem koji se reflektira i na druge projekte, poput izgradnje nogostupa na pojedinim dionicama. Nadam se da će se što prije iznaći rješenje jer naši mještani s pravom negoduju, – istaknuo je Rončević, te se ukratko osvrnuo na planirane investicije tijekom 2023. godine u sklopu kojih Općina Čađavica planira izgradnju Mjesnog doma u Vraneševcima, nastavak izgradnje pješačkih staza na području Općine Čađavica, obnovu mrtvačnica u Čađavici i Starinu, a planirana su i ulaganja u mrežu javne rasvjete i izgradnju širokopojasnog interneta u kojemu će Općina Čađavica sudjelovati s udjelom od 194.707,58 eura, a izgradnja mreže trebala bi biti završena do kraja ove godine.

Općina Čađavica posebnu pažnju pridaje i očuvanju i njegovanju kulturne baštine svoga kraja, a u skladu s tim financijski potpomaže rad udruga kroz Javni poziv.
Na području općine Čađavica djeluju: NK „Mladost“ Čađavica, NK „Krčevina“ Čađavički Lug, ŠRU „Karas“ Čađavica, LU „Sokol“ Čađavica, LU „Jelen“ Noskovci, zatim KUD „Podravina“ i Udruga slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja, a osim njih Općina sufinancira i udruge koje nisu s područna čađavačke općine ali svojim radom imaju utjecaj na stanovništvo općine Čađavica.

Za rad udruga u 2022. godini Općina Čađavica izdvojila je 70.000 eura.

Kroz naredne mjesece bit će još prilike za razgovor i detaljnije upoznavanje pojedinih projekata iz Općine Čađavica, a reprizu današnje emisije poslušajte u 19:15 sati u programu Radio Slatine.
(Mihaela Feldi/Foto: Elvis Marković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button