DOGAĐANJANASLOVNICA

U DV Zeko Slatina provedena edukacija „Pokreni srce – spasi život“

Bolesti srca na drugom su mjestu uzroka smrtnosti u Hrvatskoj, a prema podacima Hrvatskoga kardiološkog društva od iznenadnog srčanog zastoja godišnje umre 9.000 ljudi, odnosno jedna osoba svakog sata. Velika stopa mortaliteta, kao i činjenica da se iznenadni srčani zastoj može dogoditi bilo kome pa i sportašima te mladim i zdravim osobama.
Tim povodom je Ministarstvo zdravstva, u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, pokrenulo Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije ”Pokreni srce-spasi život”.

Osnovne aktivnosti programa su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije edukacijom građana i senzibilizacijom šire javnosti, zatim povećanje dostupnosti automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a.

Edukaciju na području Virovitičko-podravske županije provode nacionalni instruktori ispred Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu za uporabu automatskog vanjskog defibrilatora, Marko Vlajnić i Bojan Bjelajac.

Prva takva edukacija na području Virovitičko-podravske županije provedena je u Dječjem vrtiću Cvrčak u Virovitici, a jučer je održana i u Slatini.

Povodom skorog Nacionalnog dana hitne medicinske pomoći edukacija je provedena u Dječjem vrtiću Zeko, za djelatnice, odnosno tete u vrtiću, održana je u dva dijela.

Nakon što je na samom početku nazočne pozdravio dr. Danijel Rešetar, liječnik Hitne medicinske pomoći u Slatini, voditelj ispostava u Slatini i Orahovici i zamjenik Lahorke Weiss, ravnateljice županijskog Zavoda za hitnu medicinu i zahvalio se svima na odazivu, te pojasnio značaj održavanja edukacije, održan je niz predavanja kao i praktični dio.

U sklopu edukacije djelatnice vrtića pristupile su i testiranju. Ukoliko budu pozitivno ocijenjene, dobiti će certifikat Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a rezultate mogu očekivati u ponedjeljak 15. travnja.

Edukacija će se nastaviti i u vrtićima u Orahovici i Pitomači, te u osnovnim i srednjim školama na području Virovitičko-podravske županije.
(mf/Foto: DV Zeko)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button