DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U DV Zeko održano zanimljivo predavanje za odgajateljice na temu “Pozitivna podrška emocijama”

Jučer (utorak, 15. 11.) je u Dječjem vrtiću Zeko u Slatini održano predavanje za odgajateljice na temu “Pozitivna podrška emocijama”.

Predavanje je vodila Virovitičanka Nada Predrijevac, po struci diplomirana pravnica koja se prije petnaestak godina počela baviti “energetskim kodovima”, snažnim frekvencijama koje se mogu koristiti za iscjeljivanje i manifestiranje pozitivne promjene u našim životima. Smatra kako učeći kako koristiti te kodove možemo pristupiti višoj razini svijesti i aktivirati svoj puni potencijal.

Nada je životna trenerica i jedina voditeljica energetskih kodova u Hrvatskoj s certifikatom američkog Morter instituta za bioenergiju.

– Moj cilj je ljudima objasniti i pokazati da nisu žrtve života i da on nije nešto što se njima događa nego da mogu kreirati vlastiti život i da su oni ti koji svojim misaonim obrascima i emocijama mogu doći do ostvarivanja punog potencijala života o kojem sanjaju.

Nada Predrijevac
Nada Predrijevac

Predavanje je bilo namijenjeno odgajateljicama u svrhu unaprjeđenja njihovog vlastitog života kako bi se osvijestile i shvatile da su mnogo moćnije nego što misle da jesu i da nisu žrtve svoga života. Radeći na sebi i na shvaćanju sebe samih, i rad s djecom postaje kvalitetniji.

Do sedme godine života djeca su čisto emocionalno tijelo, mentalno oni ne razumiju. U tom periodu roditelji i okolina oblikuju svijest djeteta pa te godine kasnije odlučuju o cijelom životu jedne osobe. Zbog toga je prvih sedam godina čovjekova života od iznimne važnosti i te prve godine definiraju i oblikuju čovjekovu svijest koju je kasnije vrlo teško promijeniti. Tu i odgajatelji igraju vrlo bitnu ulogu jer o odgojnim uvjetima u kojima se nalazi dijete do polaska u školu u najvećoj mjeri ovisi čitav njegov daljnji napredak i razvitak, a taj proces se uvelike usavršava u vrtićkim i predškolskim ustanovama.

Propuste učinjene u tom razdoblju teško je kasnije nadoknaditi. Zato se često naglašava da je predškolski odgoj ne samo polazna nego i jedna od najvažnijih komponenti u razvitku čovjeka.

– Tijekom tih prvih sedam godina u djecu se ugrađuje podsvjesni program koji njih poslije vodi kroz život i zato to i jesu najvažnije godine jer na temelju tih prvih godina odnosno na temelju uvjerenja koja ste dobili od odraslih i okoline nadograđujete sve ostalo i stvarate sliku o sebi. Zato su odgajatelji tu bitni jer rade s djecom tijekom tih prvih sedam godina. Ovo predavanje će koristiti odgajateljicama kako bi bolje razumjele koliko su emocije bitne jer djeca do sedme godine komuniciraju isključivo emocionalnim putem – rekla je Nada Predrijevac koja smatra kako će odgajateljice kroz takav oblik komunikacije osvijestiti i osjećaje iz svoga emocionalnog zapisa kojeg su preuzele u svojih prvih sedam godina i shvatiti da ih je moguće promijeniti.

– Emocionalni zapis je zapravo naša podsvijest. Često imamo teškoće u životu za koje mislimo da ih ne možemo promijeniti i nismo svjesni otkud one dolaze zato što nemamo te slike u mentalnom tijelu jer se ono razvija tek nakon sedme godine. Imamo emocije, ali ih ne razumijemo… I onda te emocije upravljaju našim životom i mislimo da smo žrtva naših okolnosti, ljudi i događaja, a ne shvaćamo da smo sami ti koji se dovodimo u te situacije. Međutim, možemo ih promijeniti, možemo podsvijest reprogramirati da bismo poboljšali kvalitetu života. Određenim metodama i alatima možete programirati sebe onako kako vi želite – za kraj je objasnila Nada Predrijevac te poručila svima da “spoznaju samoga sebe” jer kada čovjek spozna samoga sebe i raščisti sa sobom što je i tko je, njegov pravi život započinje.

(Nikolina Mažar, Foto: N. Mažar)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button