DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U DV Zeko održana lutkarska predstava koju su u cijelosti osmislili odgajateljice i roditelji djece

Danas je u Dječjem vrtiću Zeko održana lutkarska predstava “Nije lako biti slon” koju su u cijelosti realizirale odgojiteljice uz pomoć roditelja. 

Neupitan je ogroman potencija lutke i njezina neizmjerna vrijednost. Svijet lutaka je i svijet mašte u kojem dijete može slobodno izražavati svoje ideje i kreativnost. Na temelju animatorskih osobina i afektivne veze koju lutka stvara s djetetom, pružaju se mogućnosti kvalitetnijeg komuniciranja odgojitelja i djece, učenja i poticanja različitih sposobnosti i oblika dječje kreativnosti, te upoznavanja dječjih mogućnosti u različitim razvojnim područjima.

Sve navedeno prepoznato je i provodi se u odgojno-obrazovnom radu Dječjeg vrtića Zeko, a koliko lutka osim odgojnih i poticajno razvojnih vrijednosti ima i onu možda i najdražu, a to je da djecu čini sretnom pokazalo se danas u holu ovoga vrtića.

Prvi put u gotovo pola stoljeća svoga rada u holu vrtića prikazana je lutkarska predstava čiji su režiju, tekst, glazbu, izradu lutaka i scenografije osmislili, izradili i proveli u djelo odgojiteljice vrtića u suradnji s roditeljima.

Predstava naslova “Nije lako biti slon” govori o toleranciji, koliko smo različiti i kako naučiti prihvatiti svoje razlike, ali i različitosti svih oko nas. Djeca su kroz interaktivnu lutkarsku predstavu s puno glazbe i šaljivih situacija naučila kako nas razlike mogu povezati i učiniti naš svijet ljepšim, veselijim i šarenijim baš poput Elmera, šarenog slona glavnog junaka ove lutkarske priče.

Djeca nakon predstave nisu krila svoje oduševljenje, kao ni kolegice i kolege koji su bili u gledalištu.

– Iza lutke Elmera krije se Ivan Santner, roditelj dječaka koji je polaznik vrtića i koji je svoje vrijeme, vještine i ljubav prema glumi, ali i djeci podijelilo sa svima nama. Osim njega u predstavi glume odgojiteljice Marica Bićanić, Danka Gojić Kajzer i Tamara Dorić. Nadamo se i vjerujemo da je ovo jedan lijepi početak lutkarske skupine u Dječjem vrtiću Zeko – rekla je Helena Hegediš, v.d. ravnateljice Dječjeg vrtića Zeko.

  • Režija: Danka Gojić Kajzer 
  • Tekst za predstavu: Tamara Dorić
  • Izrada lutaka: Marica Bićanić i Nada Medved
  • Scenografija: Marica Bićanić i Danka Gojić Kajzer
  • Glazba: Tamara Dorić i Ines Jagec
(nm/Izvor: DV Zeko, foto: Nikolina Tomić)
 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button