Home / NASLOVNICA / U DRAVSKOJ PRIČI Imaju mirisni vrt sa starim sortama cvijeća i aromatičnog bilja i labirint u obliku sove

U DRAVSKOJ PRIČI Imaju mirisni vrt sa starim sortama cvijeća i aromatičnog bilja i labirint u obliku sove

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a mađarski partner UŠ Kaposvár
“Turistički potencijali prekograničnih zaštićenih područja prirode” naziv je konferencije održane u Informativno-edukativnom centru Dravska priča u Noskovcima u okviru prekograničnog projekta Tourism 4 All (Common tourism development of natural and cultural assets of Suhopolje – Noskovačka Dubrava – Zselic Story Park).
Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, partner s mađarske strane je Uprava šuma Kaposvár, a s hrvatske Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ-a.

– Budući da je jedan od ciljeva projekta osmišljavanje zajedničkih turističkih proizvoda koji bi povezivali turističke destinacije i atrakcije s obje strane granice, mi smo odlučili na ovoj konferenciji našim posjetiteljima predstaviti naš projekt, ali i turističke destinacije koje ćemo uključiti u turistički proizvod u ovom projektu. S hrvatske strane to su Centar za posjetitelje Suhopolje, koji će uskoro biti u funkciji, Heritage hotel Kurija Janković i naš Informativno-edukativni centar Dravska priča, a s mađarske to su turističke destinacije u županiji Somogy, posebno Zvjezdani park s astronomskim kampom u velikom šumskom kompleksu nedaleko od Kaposvára, koji je proglašen najmanje svjetlosno onečišćenim područjem u Europi – ispričala nam je ravnateljica JU-a Tatjana Arnold Sabo.

Sudionicima konferencije dobrodošlicu je poželio Josip Mikolčić iz Turističke zajednice VPŽ-a, predstavnici pojedinih turističkih objekata predstavili su svoje turističke destinacije, a Zita Kovácsné Kiss govorila je o suradnji Hrvatske i Mađarske na području turizma. Visoka škola za menadžment u informatici i turizmu objedinila je sve što je rađeno sa studentima u obje zemlje u jedan turistički proizvod, predstavljen na kraju konferencije.

Predstavljajući Dravsku priču, ravnateljica Tatjana Arnold Sabo naglasila je realizaciju najvećeg projekta iz programa Održivo upravljanje prirodnom baštinom jer sva ulaganja u obnovu zgrade i uređenje perivoja tijekom godina daleko su manja od sredstava koja će se ovim projektom uložiti u Centar. Već su sagrađeni neki novi objekti – suvenirnica, šetnica, dječje igralište, vidikovac, spremišta za bicikle i kanui, koji će biti u ponudi. Ustanova, naime, već ima 76 bicikala, a u petak stiže i deset kanua za ukupno 40 osoba.

– U perivoju smo uredili vrt mirisnih doživljaja sa starim sortama cvijeća i aromatičnog bilja, edukativni povrtnjak, zasadili smo labirint u obliku sove, svim etažama zgrade omogućen je pristup osobama s invaliditetom, građevinski smo prilagodili podrum, u koji će do ljeta biti smještena vrlo atraktivna multimedija, dodatno ćemo opremiti bioistraživačku stanicu za programe škole u prirodi i terensku nastavu studenata. U potkrovlju smo sagradili zimski vrt kao dodatni sadržaj – kaže ravnateljica Arnold Sabo.
Uz predstavnike nositelja projekta i projektnih partnera, na konferenciji su sudjelovali predstavnici javnih ustanova iz Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije. Nakon završetka ovog projekta, zahvaljujući EU projektima i nacionalnom Fondu za sufinanciranje europskih projekata, u posljednjih devet godina povučeno je više od 20 milijuna kuna, a uložen jedan.

(Petar Žarković, Glas Slavonije)
Četiri kostimirana prezentera – Ptica sveznalica, Čudesni leptirić, Dabar graditelj i Prevrtljivi vodenjak
Educirali se

Tri djelatnika JU-a i dva vanjska suradnika prošla su edukaciju hrvatskoga znakovnog jezika, tako da i posjetiteljima koji imaju poteškoće sa sluhom mogu prezentirati Centar i njegov rad, a predstoji i niz drugih edukacija.

x

Check Also

Niti kiša nije mogla zaustaviti veselo slatinsko Martinje

Bez obzira na poprilično loše vremenske prilike danas je na slatinskom Vidikovcu održano tradicionalno Martinje, ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org