Home / NASLOVNICA / U DRAVSKOJ PRIČI Imaju mirisni vrt sa starim sortama cvijeća i aromatičnog bilja i labirint u obliku sove

U DRAVSKOJ PRIČI Imaju mirisni vrt sa starim sortama cvijeća i aromatičnog bilja i labirint u obliku sove

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a mađarski partner UŠ Kaposvár
“Turistički potencijali prekograničnih zaštićenih područja prirode” naziv je konferencije održane u Informativno-edukativnom centru Dravska priča u Noskovcima u okviru prekograničnog projekta Tourism 4 All (Common tourism development of natural and cultural assets of Suhopolje – Noskovačka Dubrava – Zselic Story Park).
Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, partner s mađarske strane je Uprava šuma Kaposvár, a s hrvatske Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ-a.

– Budući da je jedan od ciljeva projekta osmišljavanje zajedničkih turističkih proizvoda koji bi povezivali turističke destinacije i atrakcije s obje strane granice, mi smo odlučili na ovoj konferenciji našim posjetiteljima predstaviti naš projekt, ali i turističke destinacije koje ćemo uključiti u turistički proizvod u ovom projektu. S hrvatske strane to su Centar za posjetitelje Suhopolje, koji će uskoro biti u funkciji, Heritage hotel Kurija Janković i naš Informativno-edukativni centar Dravska priča, a s mađarske to su turističke destinacije u županiji Somogy, posebno Zvjezdani park s astronomskim kampom u velikom šumskom kompleksu nedaleko od Kaposvára, koji je proglašen najmanje svjetlosno onečišćenim područjem u Europi – ispričala nam je ravnateljica JU-a Tatjana Arnold Sabo.

Sudionicima konferencije dobrodošlicu je poželio Josip Mikolčić iz Turističke zajednice VPŽ-a, predstavnici pojedinih turističkih objekata predstavili su svoje turističke destinacije, a Zita Kovácsné Kiss govorila je o suradnji Hrvatske i Mađarske na području turizma. Visoka škola za menadžment u informatici i turizmu objedinila je sve što je rađeno sa studentima u obje zemlje u jedan turistički proizvod, predstavljen na kraju konferencije.

Predstavljajući Dravsku priču, ravnateljica Tatjana Arnold Sabo naglasila je realizaciju najvećeg projekta iz programa Održivo upravljanje prirodnom baštinom jer sva ulaganja u obnovu zgrade i uređenje perivoja tijekom godina daleko su manja od sredstava koja će se ovim projektom uložiti u Centar. Već su sagrađeni neki novi objekti – suvenirnica, šetnica, dječje igralište, vidikovac, spremišta za bicikle i kanui, koji će biti u ponudi. Ustanova, naime, već ima 76 bicikala, a u petak stiže i deset kanua za ukupno 40 osoba.

– U perivoju smo uredili vrt mirisnih doživljaja sa starim sortama cvijeća i aromatičnog bilja, edukativni povrtnjak, zasadili smo labirint u obliku sove, svim etažama zgrade omogućen je pristup osobama s invaliditetom, građevinski smo prilagodili podrum, u koji će do ljeta biti smještena vrlo atraktivna multimedija, dodatno ćemo opremiti bioistraživačku stanicu za programe škole u prirodi i terensku nastavu studenata. U potkrovlju smo sagradili zimski vrt kao dodatni sadržaj – kaže ravnateljica Arnold Sabo.
Uz predstavnike nositelja projekta i projektnih partnera, na konferenciji su sudjelovali predstavnici javnih ustanova iz Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije. Nakon završetka ovog projekta, zahvaljujući EU projektima i nacionalnom Fondu za sufinanciranje europskih projekata, u posljednjih devet godina povučeno je više od 20 milijuna kuna, a uložen jedan.

(Petar Žarković, Glas Slavonije)
Četiri kostimirana prezentera – Ptica sveznalica, Čudesni leptirić, Dabar graditelj i Prevrtljivi vodenjak
Educirali se

Tri djelatnika JU-a i dva vanjska suradnika prošla su edukaciju hrvatskoga znakovnog jezika, tako da i posjetiteljima koji imaju poteškoće sa sluhom mogu prezentirati Centar i njegov rad, a predstoji i niz drugih edukacija.

x

Check Also

HBOR objavio mjeru za obrtna sredstva COVID-19 za MSP poduzetnike u turističkim djelatnostima

Mjera COVID-19 za TURIZAM – povoljni HBOR krediti za obrtna sredstva od 100.000 EUR – ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org