NASLOVNICAOPĆINE

U Dječjem vrtiću Lipa u Čađavici održane radionice ”Odvoji i pametno odloži”

U petak 14. i u ponedjeljak 17. srpnja održane su informativno-edukativne radionice u Dječjem vrtiću Lipa u Čađavici, u sklopu Javnog poziva za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada pod nazivom ”Odvojeno sakupljanje komunalnog otpada”.
 
Uz prisustvo pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Danijela Jozića, ravnateljice Ane Krmpotić i ostalog stručnog osoblja, polaznicima Dječjeg vrtića Lipa u Čađavici djelatnici Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije d.o.o. održali su dvije vrlo korisne i edukativne radionice na temu pravilnog odvajanja i pametnog odlaganja komunalnog otpada.
 
Osim što su djeca mogla nadopuniti svoja znanja o odabiru boje otpadnika i materijala koji se u njega može odložiti, dobili su i njima vrlo zanimljive podatke koje čuvaju naš planet kako bi on ostao pogodno i poželjno mjesto za život, ne samo ljudi nego i njihovih kućnih ljubimaca.
 
Poruka radionica je da otpad nije smeće nego je izvor sekundarnih sirovina te njegovim odvojenim prikupljanjem štedimo prirodne resurse i energiju. Također, štedimo dragocjeni odlagališni prostor i smanjujemo onečišćenje vode, zraka i tla. Između ostalog, na radionicama se moglo  čuti:
 
– Recikliranjem 1 tone otpadnog papira štedimo 1 tonu drva i oko 60.000 litara vode
 
– Energija ušteđena recikliranjem jedne staklene boce dovoljna je da žarulja od 100 W gori 4 sata
 
– Recikliranjem 1 tone aluminijskih limenki uštedi se 5 tona boksita i utroši se 20 puta manje energije
 
Radionice su održali direktorica Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije Neda Martić, te stručni suradnici Veljko Rastović i Lara Golubić.
mf (adf; inkubatorivpz.hr)
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button