DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U Bjelovaru otvorena Jesenska konferencija Kino mreže ”Medijska pismenost stiže u škole!” na kojoj je nazočila i ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac

U prostoru Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovaru danas je svečano otvorena Jesenska konferencija Kino mreže koja će trajati sve do 16. studenog koja je okupila predstavnike gotovo 40 gradskih kina iz cijele Hrvatske. Na konferenciji je nazočila i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac. 
 
Pozdravnim govorima okupljenima su se obratili domaćin Denis Hladiš, ravnatelj KMC-a Bjelovar, potom redom Danijela Fabric Fabijanac, predsjednica Kino mreže, Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra i Krešimir Partl, tajnik pri Ministarstvu kulture i medija RH.
 
”U narednih godinu dana možemo dobiti 5 do 10 novih članica”
 
Hvala vam što volite film, kulturu i što svake godine dolazite u sve većem broju. S početnih 27 kino prikazivača koji su bili u mreži danas imamo 51 člana. Upravni odbor danas odlučuje o još jednom kinu iz Novigrada. U narednih godinu dana možemo dobiti 5 do 10 novih članica jer kina ima, raste im broj, vitaliziraju se, a uz pomoć HAVC-a i Ministarstva kulture. Imat će svijetlu budućnost – kazala je Fabric Fabijanac.
 
 
Fokus HAVC-a je na suradnji s Kino mrežom 
 
Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, istaknuo je važnost suradnje HAVC-a i Kino mreže.
 
Zaista u HAVC-u imamo fokus na sve članice Kino mreže, a posebni naglasak ove konferencije bit će na Filmskoj pismenosti u kojoj će predavačica i kolegica iz HAVC-a Ingrid Pađen Đurić u jednom predavanju predstaviti sve aktivnosti po tom pitanju, kao i planove koji se tiču suradnje s Kino mrežom. Predavanje se tiče filmske edukacije članova Kino mreže kako da ”probudimo” mlađe generacije i dovedemo ih u kino – između ostalog je kazao Marcich.
 
Digitalizacija kao jedan od najvažnijih projekata HAVC-a
 
Krešimir Partl, tajnik pri Ministarstvu kulture i medija RH, istaknuo je jedan od najvažnijih projekta u HAVC-u koji je nastao u suradnji s Kino mrežom.
 
S Kino mrežom surađujemo od 2011. godine kada smo krenuli u proces digitalizacije, pod vodstvom Hrvoja Hribara, tadašnjeg ravnatelja. rekao bih da je to bio jedan od najboljih projekata koji smo ikada pokrenuli. Naravno, taj proces ide konstantno dalje, a u posljednjih 10 godina u projekt je uloženo više od 5 milijuna eura od strane Ministarstva kulture i medija. Oko 94 posto nezavisnih kina je digitalizirano, a to je 100 kina u gradovima. Važnost nezavisnih kina je u tome da promoviramo europski i hrvatski film. Mlađe generacije nije jednostavno dovesti u kino bez da gledaju nešto u što nije uloženo 100 milijuna eura. To je proces koji je iznimno važan i o kojem ćemo više čuti koji kroz predavanje o Filmskoj pismenosti – kazao je Partl.
 
Iz Ministarstva najavljeno da medijska pismenost stiže u škole
 
Također, članove Kino mreže donio je dobre vijesti, a radi se o uvođenju programa Medijske pismenosti u škole.
 
U suradnji s Ministarstvom obrazovanja radimo na projektu kroz Europski socijalni fond, a tiče se uvođenja Medijske pismenosti u škole koje imaju cjelodnevnu nastavu. Kako postoji problem da se popune radni sati, a mi imamo sredstva za koje smo se izborili putem spomenutog fonda, izradili smo jedan plan kako bi se to provodilo. Naravno, u to će biti uključena i Kino mreža – rekao je tajnik Partl.
 
 
Nudi se europski novac za razvoj kulturne infrastrukture
 
Iz Europskog socijalnog fonda, istaknuo je Partl, uskoro će biti raspoloživ i veliki iznos novca za razvoj kulturne infrastrukture u koju, razumije se, ulaze i kina.
 
U javnom savjetovanju trenutno se nalazi program kojim se predviđa 70 milijuna eura za temeljnu kulturnu infrastrukturu. Sredstva koja će se dodjeljivati kroz taj program kreću se od minimalnih 200 tisuća eura od maksimalnih 16 milijuna eura. Sredstva će prvenstvo biti namijenjena kulturnoj infrastrukturi koja već postoji, a natječaj će biti raspisan do kraja godine. Ovim putem ukazujem svim članicama Kino mreže na taj poziv – rekao je tajnik pri Ministarstvu kulture i medija.
 
Fokus Jesenske konferencije na filmskoj pismenosti
 
Fokus ove Jesenske konferencije Kino mreže je kako više saznati o načinima na koje se mlađe generacije mogu ”pomaknuti” iz zone komfora i dovesti u kino.
 
Stoga je najbitnije održano upravo danas, a radilo se o predavanju ”Filmska pismenost – predstavljanje web portala” koje je održala je Ingrid Pađen Đurić, savjetnica za filmsku pismenost iz HAVC-a.
 
Uslijedio je nastavak kampanje ”Otkrij naš novi film”, a radi se o kampanji koja je pokrenuta u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra, a koja za cilj ima ukazati na mnoštvo filmova koji u narednom periodu stižu u kina.
 
Predavač je Ivana Sansević iz Odnosa s javnošću HAVC-a, uz tematiku; ”U kojoj mjeri su kampanje i dodatna produkcija sadržaja od koristi u redovnom radu članova Kino mreže?”
 
Na koncu dana je planirana projekcija drame ”Sveta obitelj” u režiji Vlatke Vorkapić koja progovara o slavonskom selu koje još nisu dotakle promjene koje su se odvile šezdesetih godina prošlog stoljeća.
nm (bjelovar.live, ika)
 
 
 
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button