DOGAĐANJANASLOVNICA

U Bakiću održan 4. memorijal „Rudolf Špehar i Miroslav Podboj“

U organizaciji Gradskog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Slatine i Temeljnog ogranka Bakić, danas je u Bakiću održan 4. memorijal „Rudolf Špehar i Miroslav Podboj“ u spomen na tragično stradale hrvatske branitelje Rudolfa Špehara i Miroslava Podboja.

Prije početka natjecanja, a nakon intoniranja hrvatske himne i odavanja počasti svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima minutom šutnje, okupljene hrvatske branitelje pozdravio je predsjednik TO UHDDR Bakić Ivica Pavin koji se zahvalio na odazivu svim članovima svoje udruge predvođene predsjednicima temeljnih ogranaka Gornji Miholjac Željka Kolingera i Sladojevci Petra Derdića, te Gradske organizacije Dragutinom Radočajem, kao i gostima i dragim prijateljima među kojima su se našli: gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik i potpredsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić, predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, predsjednik prijateljske Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Požege Antun Mandić te predsjednici i predstavnici ostalih braniteljskih udruga; UDVDR Slatina Ozren Rastija, UDVDR Voćin Franjo Pajtl i UHBDDR Nova Bukovica Franjo Kraljik.

Slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić također je pozdravio sve nazočne te tom prigodom pohvalio rad Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata kako Gradske organizacije Slatina tako i temeljnih ogranaka Bakić, Gornji Miholjac i Sladojevci. Prije svega je svim braniteljima zaželio puno zdravlja.

– Želja mi je da se i narednih godina svi zajedno nalazimo na važnim obljetnicama vezanim uz Domovinski rat, te se ovakvim memorijalima prisjećamo svih onih hrvatskih ratnika čiju žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti, – istaknuo je gradonačelnik te igre proglasio otvorenim.

Memorijalni turnir je održan pod pokroviteljstvom Grada Slatine, a hrvatski branitelji su se natjecali u četiri discipline: visećoj kuglani, elektronskom pikadu, streljaštvu zračnom puškom i kartaškoj igri bala.

Po završetku igara medalje za prva tri mjesta po disciplinama uručili su uz pomoć predsjednika TO UHDDR Gornji Miholjac Željka Kolingera, predsjednik TO UHDDR Bakić Ivica Pavin, predsjednik GO UHDDR Slatina Dragutin Radočaj, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Požege Antun Mandić predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš i zamjenik slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić.
Pehare prvim ekipama po disciplinama uručila je majka poginulog Rudolfa Špehara, Danica Špehar, a uručene su i zahvalnice predstavnicima braniteljskih udruga čiji su članovi uveličali 4. Memorijal „Rudolf Špehar i Miroslav Podboj“.

Okupljene dragovoljce i hrvatske branitelje te ostale goste potom je pozdravio ratni zapovjednik 136. slatinske brigade, brigadni general Hrvatske vojske u miru Josip Černi koji je pohvalio njihov trud i rad, ustrajnost i požrtvovnost čuvanja uspomene na poginule hrvatske branitelje i istinu o Domovinskom ratu.

– Ponosan sam na sve vas jer ste jedna od rijetkih sredina gdje se u ovolikom broju okupljaju hrvatski branitelji, a ovom prigodom posebno želim pozdraviti ovdje prisutnu majku poginulog hrvatskog branitelja Rudolfa Špehara, dragovoljca Domovinskog rata, pripadnika 1. gardijske brigade koji bi danas imao samo 53 godine. Kako je to tužno, osobito ovih dana kada obilježavamo 31. obljetnicu naše slavne 136. slatinske brigade i prisjećamo svih onih koji na žalost više nisu s nama.
Kao ratni zapovjednik želim zahvaliti svima vama, hrabrim ljudima slatinskog kraja koji ste bili i ostali simbol borbe kojom ste uspjeli osloboditi našu domovinu, hvala vam od srca, – istaknuo je general Černi te ih zamolio da se svakako odazovu pozivu Ministarstva hrvatskih branitelja i odu na liječničke preglede kako bi sačuvali svoje zdravlje i što duže održavali ovo zajedništvo i pronosili vrijednosti hrvatskog ratnika Virovitičko-podravske županije i grada Slatine.

4. memorijal „Rudolf Špehar i Miroslav Podboj“ uveličali su članovi Udruge maratonaca VPŽ „Glasnici istine“ Pavo Tutenov, Mario Kovač i Robert Knapić koji su uz logističku potporu Ivane Novak istrčali dionicu od mjesta pogibije Rudolfa Špehara kod željezničke pruge u Ulici Matije Gupca u Slatini do Bakića gdje su ih uz veliki pljesak dočekali organizatori i sudionici Memorijala.

REZULTATI NATJECANJA

Viseća kuglana (sudjelovalo 8 ekipa)

 1. TO UHDDR Bakić (Željko Kokorić, Ivan Petak, Ivan Grahovac)
 2. UHBDDR Nova Bukovica (Josip Penov, Darko Bašić, Darko Meter)
 3. ZUiČ HVIDR-a VPŽ (Damir Krklec, Franjo Sterle, Franjo Bucić)

Elektronski pikado (sudjelovalo 10 ekipa)

 1. HVIDR-a Slatina (Blaženka Nađ, Mihaela Feldi)
 2. UHDDR Bakić 2 (Željko Kočiš, Ivan Grahovac)
 3. UHDDR Bakić (Željko Kokorić, Antonio Rogović)

Kartaška igra bela (sudjelovalo 10 ekipa)

 1. HVIDR-a Slatina (Aleksander Kiš, Drago Sabljak)
 2. UDVDR Slatina (Dražen Vujanović, Predrag Pongračić)
 3. UHDDR Bakić-Sladojevci (Petar Derdić, Mirko Radočaj)

Streljaštvo zračnom puškom – ekipno (Sudjelovalo 7 ekipa na streljani u G. Miholjcu)

 1. GO UHDDR Slatina (Renato Kolinger, Valentino Kolinder, Alen Vuglovečki)
 2. ZUiČ HVIDR-a VPŽ (Drago Ladović, Filip Podboj, Dragutin Fišli)
 3. TO UHDDR Gornji Miholjac (Željko Kolinger, Zoran Beneš, Danijel Klement)

Streljaštvo zračnom puškom – Generalni plasman pojedinačno

 1. Drago Ladović
 2. Renato Kolinger
 3. Valentino Kolinger

Streljaštvo zračnom puškom – Veterani pojedinačno

 1. Drago ladović
 2. Filop Podboj
 3. Slavko Mađarić

Streljaštvo zračnom puškom – Branitelji pojedinačno

 1. Dragutin Fišli
 2. Željko Kolinger
 3. Antun Mandić

Streljaštvo zračnom puškom – Seniori pojedinačno

 1. Renato Kolinger
 2. Valentino Kolinger
 3. Alen Vuglovečki

(mf/Foto: Mihaela Feldi, Dragutin Fišli)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button