DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICAUDRUGE

Tribina “Mentalno zdravlje kao globalni prioritet”

Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Slatina 24. listopada 2022. je organizirala tribinu pod nazivom “Mentalno zdravlje – globalni prioritet”. Tribina je održana u Hrvatskom domu s početkom u 18.00 sati.

Odaziv građana je bio zaista dobar i dvorana se brzo ispunila posjetiteljima. Uvodni govor je održala predsjednica Udruge žena “Katarina Zrinski” Ivona Balić pozdravivši pritom sve prisutne među kojima su bili dogradonačelnik Ilija Nikolić, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš te predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić.

– Iako je 10. listopada dan kada se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja, ova tribina dobiva na važnosti jer smo konstantno, a posebice zadnje dvije godine, izloženi različitim nedaćama. Pandemija koronavirusa, ekonomska kriza, potresi, pa i ovaj nesretni rat u Ukrajini – to sve utječe na promjene u našim životima. Promjene u rutini, uvjetima i načinu života, školovanju, uglavnom življenju općenito. Zbog toga je važno da se prisjetimo kako je ovo dugotrajno, ali i prolazno razdoblje u životu pojedinca koje je za mnoge bilo stresno i izazovno, – rekla je Ivona Balić.

Gost tribine je bila prim.dr.sc. Elvira Koić dr.med. specijalist psihijatar, sub.specijalist socijalne psihijatrije koja je održala impozantnu prezentaciju trudeći se prisutnima pojasniti na životnim primjerima ozbiljnost problema s mentalnim zdravljem i kako ga sačuvati u ovim vremenima. 

Mentalno zdravlje = stanje općenito dobre osjećajne i društvene prilagodbe u različitim područjima života. To je relativno, a ne apsolutno stanje i na njega utječu različiti čimbenici poput zdravstvenih problema, uspjeha na poslu, emocija, sukobi i njihovo rješavanje, socijalno okruženje i sl. Mentalno zdravlje ima biološke i socijalne pretpostavke i dimenzije.

Psihički život je dinamičan, što znači da se psihičko i psihopatološko zdravlje mijenja kako se mijenja priroda čovjeka, okolina i njihov međusobni odnos. Suvremeni psihijatrijski pristup je integralan, što znači povezivanje s drugim kliničkim granama medicine i uključivanje u zaštitu i promicanje duševnog zdravlja općenito.

Na mentalno zdravlje uveliko utječe količina stresa kojem smo izloženi. Stres uobičajeno podrazumijeva negativnu, štetnu transakciju između određenog organizma i određenog svojstva okoline. Neka zanimanja su više izložena stresu, nego ostala i stres je danas jedan od najvažnijih uzročnika mnogih radnih i organizacijskih problema, ali i bolesti. Stres ne možemo izbjeći dugotrajno, ali možemo imati razvijene mehanizme za suočavanje s istim. Neki su mehanizmi konstruktivniji, ali neke ne koristimo koliko bismo mogli. Stres dijelimo na akutni i kronični.

Akutni stres – signali koji potiču rad imunološkog sustava i pripremaju ga npr. za moguću infekciju. Kronični stres – oslabljuju imunološki sustav, narušena je komunikacija, gubitak ravnoteže, gubitak samokontrole.

Na mentalno zdravlje utječe radna sredina, uvjeti rada, radna uloga pojedinca te međuljudski odnosi u globalu. Na količinu stresa kojem smo izloženi možemo utjecati tako da radimo na izgrađivanju vlastitog samopoštovanja, organizirano upravljamo vremenom.

– Vrlo je bitno skrenuti pozornost na bitnost mentalnog zdravlja i zato sam stavila naglasak na stres i probleme koje izaziva te kako ih spriječiti i riješiti, ako je to ikako moguće. Hvala “Katarinama” na organizaciji ove tribine jer je ovo vrlo bitna i životna tema današnjice, – izjavila je dr Elvira Koić.

(Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button