DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Tradicionalno okupljanje, “Gavranove” 1. gardijske brigade “Tigrova” dovelo u Slatinu

U povodu 31. obljetnice osnivanja 4. bojne – Gavranova, u sastavu 1. gardijske brigade, tzv. “Tigrova”, pripadnici spomenute nekadašnje 4. bojne, danas su se okupili u Novoj Bukovici.

Pri prolasku kroz Slatinu njih 50-ak je zastalo ispred Zavičajnog muzeja.

Vinko Paulić, nekadašnji zamjenik zapovjednika 4. bojne, tzv. Tigrova Damira Tomljanovića Gavrana na samom dolasku nam je rekao:

 – U Slatinu smo došli zapaliti svijeću poginulim braniteljima Slatine, posjetiti Spomen sobu Domovinskog rata i na kraju idemo u Novu Bukovicu, imamo druženje Gavranova. Ovo je već osma ili deveta obljetnica koju obilježavamo i okupi se značajan broj, stotinjak Gavranova. Okupimo se i podsjetimo na naš ratni put, na ono što smo proživjeli, nadamo se da ćemo se i dalje okupljati. Svake godine se okupimo u drugome mjestu. Dođu oni koji mogu. Danas će nas u Novoj Bukovici biti stotinjak.

Milan Rupčić, predsjednik  Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade ”Tigrovi” Virovitičko-podravske županije sa zadovoljstvom je pozdravio goste.

 – Poslije Slatine danas će se poveći broj nas okupiti u Novoj Bukovici povodom 31. obljetnice osnivanja Gavranova u sastavu 1. gardijske brigade. Bit će služena i misa za poginule branitelje. Drago mi je što se već duže vrijeme okupljamo i njegujemo prijateljstva iz tih ratnih dana, kaže Rupčić.

Nakon kratke dobrodošlice i uvodnog druženja, branitelji su se smjestili u potkrovlju muzeja da bi pogledali nedavno otvorenu i u ovom slučaju izuzetno prigodnu izložbu mladih povjesničara Osnovne škole Eugena Kumičića o temi Domovinskog rata “Učitelju, zašto se to dogodilo?”.

Tamo su ih dočekali ravnatelj muzeja Vlado Majhen, kustos muzeja Srđan Đuričić, direktor TZ Grada Slatine Jurica Bosak i učitelji Dino Mataz i Krešimir Hrženjak koji su učenicima uz kustosa Đuričića pomogli postaviti izložbu.

Svi skupa Gavranima su poželjeli dobrodošlicu nakon čega je uslijedilo upoznavanje s izložbom. Potom su se svi skupa uputili u Spomen sobu Domovinskom ratu gdje ih je dočekao predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina–Orahovica Tomo Grahovac.

Na Spomenik poginulih branitelja 136. slatinske brigade u središnjem slatinskom parku, Tigrovi su položili upaljene lampione, te izmolili molitvu pod vodstvom don Branka Čaglja, vojnog kapelana iz petrinjske vojarne. Prije polaska u Novu Bukovicu otišli su u posjet slatinskom Epicentru Sequoia, odnosno slatinskoj stoljetnoj sekvoji. Tamo ih je dočekao voditelj Epicentra Jurica Culej te slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić. S obzirom na to da se ne susreću svakodnevno s ovako starim ljepoticama bila je ovo izuzetna prilika za fotografiranje.

(Tekst i Foto: Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button