NASLOVNICAOPĆINE

Tradicionalna manifestacija Dravsko proljeće 2021. u Sopju započela malonogometnim turnirom

Jučer je u Sopju započela dvodnevna manifestacija „Dravsko proljeće“ u sklopu koje je na nogometnom igralištu „Luka“ odigran malonogometni turnir na kojemu su sudjelovale četiri ekipe, tri iz Hrvatske i jedna iz Mađarske.

Spomenuti turnir bio je uvod u glavno događanje koje svi s nestrpljenjem očekujemo, a održat će se danas u sklopu ovogodišnjeg Dravskog proljeća koje se po prvi put održava kroz projekt Interreg – Drava events II (HUHR/1901/2.1.3/0148) koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. (Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014. -2020.).

Naravno riječ je o raskošnoj folklornoj svečanosti uz brojne druge sadržaje o čemu nam je nešto više rekao načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

– Iznimno sam zadovoljan odazivom već na prvi dan Dravskog proljeća, i nogometnih ekipa i brojem posjetitelja na ovu našu tradicionalnu manifestaciju. Prvi je dan zamišljen vrlo ležerno uz druženje s našim prijateljima iz Republike Mađarske odnosno Općine Starin. Drago mi je da se uz mog kolegu, načelnika Općine Starin Šandora Matorića odazvao i zastupnik hrvatske nacionalne manjine u mađarskom parlamentu Jozo Solga. To je znak da imamo jednu dugogodišnju kvalitetnu suradnju i vjerujem da će se ona nastaviti i u budućnosti, a ovakvo druženje uz sportska i kulturna događanja svima su nam nedostajala za vrijeme pandemije.
Iz tog razloga nismo ni mogli organizirati ovu manifestaciju u proljeće kako i sam njezin naslov govori, te će ona svakako biti jedno osvježenje ovoga ljeta, – rekao je načelnik Androš.  

– Dravska manifestacija je jedan veliki projekt koji provodimo s našim partnerima iz mađarskog Starina kojima se želim zahvaliti na dugogodišnjoj suradnji, a moram se zahvaliti i svim onim ljudima koji su sudjelovali u izradi dokumentacije kod prijave na natječaj Interreg – prekogranične suradnje Republike Mađarske i Republike Hrvatske, – dodao je Androš, te naglasio kako je Sopje jedina Općina koja je prošla na spomenutom natječaju u Virovitičko-podravskoj županiji.

– Ovo je ono što mi jesmo, te manifestacije govore o našoj tradiciji, kulturi i narodnim običajima. To je ono što mi živimo svake godine, a ove godine hvala Bogu uz nešto više sredstava koja su nam uz financiranje manifestacija omogućila i uređenje infrastrukture za te manifestacije, – zaključio je sopjanski načelnik Berislav Androš.

Malonogometni turnir okupio je četiri ekipe.
Četvrto mjesto osvojila je 2. ekipa Veterana Standarda iz Nove Šarovke, treće mjesto pripalo je ekipi iz Mađarske – Dravasztara, drugi su bili domaćini iz Sopja, dok je na pobjedničkom postolju slavila 1. ekipa Veterana Standarda iz Nove Šarovke.

Svim ekipama su uručeni pehari, a igračima medalje kao i zahvalnice za sudjelovanje, a uručili su ih načelnik Općine Sopje Berislav Androš, načelnik Općine Starin (Dravasztara) Šandor Matorić i zastupnik hrvatske nacionalne manjine u mađarskom Parlamentu Jozo Solga, nakon čega je nastavljeno druženje uz večeru i tamburaše.

Manifestacija Dravsko proljeće 2021. nastavlja se danas bogatim programom. Od 15 do 16 sati očekuje se dolazak KUD-ova iz Hrvatske i Mađarske, u 16 sati je sveta misa u crkvi sv. Marije Magdalene u Sopju, a u 17 sati izložba vozila Oldtimer kluba Virovitica.

Povorka kroz Sopje u narodnim nošnjama krenut će od 18 sati, a nastupi KUD-ova i izbor najboljeg izvornog ruva „Dravskog proljeća” 2021. od 19 sati.

Cijelu priču zaokružit će koncert popularne pjevačice Lidije Bačić s početkom u 22 sata.
(mf/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button