DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICASPORT

Tradicionalna biciklistička karavana “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana” jubilarni 20. put stigla u Slatinu

Slatina je već dugi niz godina jedna od stanica na kojoj se zaustavlja biciklistička karavana “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana”, a tako je bilo i ove godine kada su 20. lipnja u poslijepodnevnim satima biciklisti napravili pauzu u Parku 136. slatinske brigade u središtu grada.

Ovu biciklističku karavanu organizira Hrvatsko društvo iz Ljubljane u suradnji sa Savezom hrvatskih društava u Sloveniji na čelu s predsjednikom Filipom Božićem, a predvodi je Milan Pavelić, organizator i voditelj ovoga projekta još od prve karavane.

Milan Pavelić je Hrvat koji živi u Sloveniji te je na ovu ideju došao s ciljem izgradnje dobrih međususjedskih odnosa između Slovenije i Hrvatske kroz povezivanje svih destinacija u karavani. Biciklistička karavana počinje u Vukovaru, gradu simbolu otpora i pobjede u znak odavanja počasti svim braniteljima Republike Hrvatske, a završava u glavnom gradu Slovenije – Ljubljani. Manifestacija je stoga simbol dugogodišnjeg prijateljstva dvaju naroda i susjednih država radi očuvanja sjećanja na hrvatske branitelje.

Biciklističku karavanu je Slatini u ime Grada Slatine dočekao zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić koji je sudionicima karavane zaželio dobrodošlicu nakon čega se nazočnima obratio voditelj karavane i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog društva Ljubljana, Milan Pavelić.

Karavana je započela 2003. godine, a s obzirom na to da je pandemija koronavirusa pomrsila planove, tek ove godine slavimo jubilarnih 20 godina karavane. Vukovar je grad heroja, o njemu ne treba puno govoriti, a mi Hrvati koji živimo u Sloveniji na neki način željeli smo dati svoj obol Vukovaru – rekao je Pavelić te se zahvalio svim sudionicima biciklističke karavane kao i domaćinima na gostoprimstvu.

Ovaj projekt inače povezuje ukupno 15 gradova, 11 hrvatskih i 4 slovenska, a u ovoj trodnevnoj karavani ove godine sudjeluje 30-ak slovenskih i hrvatskih biciklista koji će svoj „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana” izvesti u tri etape. Prva je Vukovar – Đurđevac, druga Đurđevac – Samobor te treća Samobor – Ljubljana.

Zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić i sudionici „Puta prijateljstva“ nakon kratke okrijepe odali su počast i zapalili svijeće kod Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. brigade. Karavana je nakon toga nastavila svoj put prema Virovitici.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button