KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Tjedan steam-a u Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Slatini

Obilježavanje STEAM DAY-a u Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Slatini započelo je 8. studenog, na dan kada se obilježava u cijelom svijetu, no većina aktivnosti provedena je u ovom tjednu kada su školu u sklopu Erasmus+ projekta GAME posjetili partneri iz pet  zemalja: Grčke, Turske, Latvije, Portugala i Sjeverne Makedonije

Aplikacija Actionbound

Tako su učenici u ponedjeljak 15. studenog kroz zanimljivu interaktivnu igru na otvorenom na području od EPIcenta Sequoia do Zavičajnog muzeja u Slatini upoznavali različite kulturne znamenitosti, ali i sadržaje vezane za STEAM područje. Uz pomoć mobilne aplikacije Actionbound i mape s ucrtanim točkama učenici su rješavali zadatke pronalaženjem lokacije, snalaženjem u prostoru te očitavanjem QR kodova. Vladao je pravi natjecateljski duh, a pobijedila je ekipa iz Latvije.
Za realizaciju igrice zaslužni su učenici: Petra Zver, Iva Drokan, Lana Medved, Vanesa Dragić, Dorian Jukić, Dora Bačani, Gita Špoljarić te učiteljice Rajka Avirović Gaća i Renata Grahovac, a učiteljica Iva Vilček  je igricu prevela na engleski jezik.

Znanstveni piknik

Nakon što je jesenas dio učenika zainteresiranih za STEAM područje posjetilo znanstveni piknik u Donjoj Stubici, u sklopu STEAM tjedna na sličan način znanstveni piknik obilježen je 17. studenog i u Slatini.
Tako su pokuse i različite izložbe učenici OŠ Eugena Kumičića uz potporu svojih učitelja prezentirali učenicima iz partnerskih škola na engleskom jeziku. Izložbeni interaktivni štandovi bili su iz nastavnih predmeta: fizika i astronomija (učiteljica Martina Bukvić), biologija (učiteljica Marija Majer), tehnička kultura (učitelj Ivan Drokan), kemija i GLOBE (učiteljica Rajka Avirović Gaća), a prostor je u STEAM ozračju uredio učitelj likovne kulture Josip Jelenčić.

Istoga dana provedena je i aktivnost Escape room “Hokus pokus everybody focus” čiji je scenario osmislila, napravila i prevela na engleski jezik učiteljica matematike Sanela Jukić, uz pomoć učiteljica Martine Bukvić iz fizike i učiteljice Rajke Avirović Gaća iz kemije koje su osmislile pokuse za Escape room.
Učiteljice su u igri postale dr. Nukleus, dr. Proton i dr. Elektron, uz asistentice dr. Nukleusa Petru Zver i Ivu Drokan. Sve je započela učiteljica Renata Grahovac (dr. Neutron) koja je “zatočila” svoju asistenticu Laru Jukić.
Zadatak ekipa iz partnerskih zemalja bio je osloboditi zatočenicu nakon što su morali riješiti čitav niz zadataka, pronaći različite predmete i napraviti određene pokuse. Opet je zavladao pravi natjecaljski duh, sve su ekipe uspjele doći do cilja, ali prvi su zatočenicu oslobodili učenici iz “Latvije” uz svoju asistenticu Gitu Špoljarić i tako pobijedili i u ovoj igri.

– Tjedan STEAM-a pokazao se kao pun pogodak jer su svi uživali i učili kroz zabavu, a to je najljepši način da zornim prikazom usvojimo što više sadržaja kako bi nam oni u konačnici ostali u trajnom pamćenju. Ono što će sigurno zauvijek ostati su entuzijam, osmijesi i prijateljstva, – istaknula je učiteljica Rajka Avirović Gaća.
(mf/Izvor: OŠ Eugena Kumičića, učiteljica kemije Rajka Avirović Gaća)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button