DOGAĐANJANASLOVNICA

Tjedan Crvenog križa obilježio i slatinski Crveni križ

Crveni križ najveća je svjetska humanitarna organizacija koja ima svoja nacionalna društva u više od 180 država svijeta. Svojim djelovanjem od 1863. zadužila je čovječanstvo jer je pružanjem pomoći najpotrebitijima u svakoj potrebi (za vrijeme i nakon ratova, nakon prirodnih katastrofa, siromašnima zbog nestašice hrane i vode i tisućama drugih potreba). Njeni volonteri i profesionalci bili su uvijek među prvima kad je trebalo ublažiti ljudsku nesreću i patnju.

Nastala je na inicijativu švicarskog filantropa Henrya Dunanta (1828.-1910.) nakon bitke kod Solferina u Italiji 1859. kada je u jednom danu poginulo i ranjeno preko 40.000 vojnika na obje strane, kojima nije imao tko pomoći. Rođen je 8. svibnja pa se njemu u čast Tjedan Crvenog križa svake godine održava od 8. do 15. svibnja.

– Uz brojne druge aktivnosti slatinski Crveni križ je odradio dvije spomena vrijedne akcije. Njegove volonterke Maja Vreš i Mirjana Samardžija ošišale su besplatno 15 dječjih glavica ukrajinskih izbjeglica smještenih na Višnjici. Hvala im, – istaknuo je ravnatelj CK Slatina Vladimir Jelenčić te dodao kako je druga ekipa u kojoj su bile Ana, Jasmina, Marjana, Marija, Andreja, Neda, Josip i Zlatko, uređivala dvorište i čistili kuću obitelji Horvat koji su je nedavno dobili u vlasništvo u Čađavici zahvaljujući donaciji 243 privatne i pravne osobe iz Hrvatske i inozemstva.
(mf/Izvor: Crveni križ Slatina, vj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button