DOGAĐANJANASLOVNICA

TIKA u Slatinu dopremila 200 ramazanskih humanitarnih paketa – Razgovaralo se i o zajedničkim projektima TIKE i Grada Slatine

Kao odgovor na korona krizu, a povodom mjeseca Ramazana, Turska agencija za suradnju i koordinaciju – TIKA, pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu i ove je godine nastavila svoj projekt donacije „Ramazanskih humanitarnih paketa“ koji je uspješno realizirala i prošle godine.

U Hrvatskoj su ove godine u sklopu tog ramazanskog projekta, socijalno ugroženim građanima donirali ukupno 32 tone humanitarnih prehrambenih paketa domaćeg proizvođača „Podravke“, ukupne vrijednosti 70.000 eura.

Humanitarne su pakete distribuirali u suradnji s lokalnim partnerima: gradovima Siskom, Petrinjom, Glinom, Slatinom, Općinom Vojnić, Župom sv. Antuna Padovanskog iz Zagreba, Dobrotvornim društvom „Merhamet“ Sisak i Humanitarnom organizacijom „Zirat“ iz Zagreba.

Tako je TIKA u Republici Hrvatskoj uručila prehrambene pakete za 1700 obitelji koje se suočavaju s teškim uvjetima zbog epidemije koronavirusa. Prvih dvjestotinjak paketa u petak, 30. travnja uručili su u Vojniću, a s distribucijom pomoći jučer su završili u Slatini.

Podjela ramazanskih humanitarnih paketa korisnicima prava zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Slatina održana je u dvorišnom prostoru Vatrogasne zajednice Grada Slatine pridržavajući se svih epidemioloških mjera uz pomoć covid-redara, članova Udruge HVIDR-a Slatina.

Tom prigodom Slatinu su posjetili i sami predstavnici Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA, odnosno koordinatorica programa Sedef Bulut, pomoćnica koordinatorice Canset Görgü Yaman i prevoditelj Anes Hasanović.

– Ova 2021. godina u Republici Turskoj proglašena je „Godinom Yunusa Emrea (turskog narodnog pjesnika i mistika) i turskog jezika“ te „Godinom Hadži Bektaš Velija (filozofa i mistika)“. Ne slavimo samo njihova imena već i savjete koje su nam dali. Savjetovali su nam da moramo biti zajedno, biti otvorenih ruku i imati otvorena vrata za sve. Rekli su da ukoliko želiš nešto izgraditi u nečijem srcu, moraš prvo otvoriti svoje srce. Stoga se mi držimo tih mudrih savjeta osobito u vrijeme Ramazana u kojemu TIKA organizira ramazanske programe darivanja diljem svijeta, i to u 87 zemalja u ovom trenutku pod nazivom „Erenler Sofrasi“ – “Blagovanje dobrih ljudi”.
Pokušavamo prenijeti naše vrijednosti, ne vjerske, nego kulturalne. Naša kultura sadrži običaj dijeljenja i zajedništva u sklopu kojeg dijelimo hranu i naš stol, sve što imamo, s našim susjedima i prijateljima i zato smo danas ovdje, – rekla je koordinatorica programa zagrebačkog ureda TIKA-e Sedef Bulut, te dodala na hrvatskom jeziku „Danas vam donosimo poklone turskog naroda“.

Isto je tako istaknula kako je osim donacije ramazanskih humanitarnih paketa ovaj posjet Slatini i nastavak prijateljske suradnje kroz zajedničke projekte.

– Ovdje smo kako bi osvježili našu komunikaciju koju smo gradonačelnik Ostrošić i ja uspostavili prije nekih osam-devet mjeseci, gdje smo se definitivno fokusirali na ljude i pokušavamo ostvariti održive projekte na ovom području. Stoga ćemo uložiti u djecu, nemoćne i starije ljude koji će kroz ove projekte imati koristi godinama, – rekla je koordinatorica Bulut te istaknula kako se ove godine planira konačna realizacija opremanja logopedskog kabineta u Dječjem vrtiću Zeko što je vrlo važno za djecu, njihovu socijalizaciju i pravilnu komunikaciju s ljudima, te da mogu odrasti u zdrave, društveno prihvaćene članove zajednice. 

– Nadam se da ćemo ove godine napokon realizirati ovaj projekt s obzirom na koronavirus, kao i nastaviti s ostalim projektima o kojima smo razgovarali, te se veselim daljnjoj suradnji s Gradom Slatinom, – zaključila je koordinatorica Sedef Bulut.

Turska agencija za suradnju i koordinaciju – TIKA međunarodna je agencija Republike Turske s uredima u 61-noj državi, a svake godine diljem svijeta realizira u prosjeku 2.000 projekata. Od svog otvaranja u ožujku 2016. godine pri Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu TIKA je diljem Hrvatske realizirala više od 80 projekata u različitim područjima.

U ime Grada Slatine, donaciju je primio gradonačelnik Denis Ostrošić.

– Prije svega zahvaljujem TIKI na trogodišnjoj suradnji na čijem je tragu i Slatina uključena u projekt donacije „Ramazanskih humanitarnih paketa“.
S obzirom na težinu paketa s prehrambenim proizvodima Podravke od gotovo 20 kg, organizirali smo prijevoz istih onima koji nisu imali vlastiti prijevoz kao i onim korisnicima koji su bili spriječeni doći na podjelu.

Još jednom veliko hvala na ovoj donaciji, te mi je drago što ujedno imamo i prigodu za nastavak započete komunikacije na razvoju zajedničkog projekta koji sadrži tri komponente.

Jedna od njih je pomoć Udruzi umirovljenika Slatina kroz koju bi se opremio prostor udruge i to uvođenjem centralnog grijanja, te ugradnjom četiri PVC prozora, a u sklopu projekta bit će nabavljeni i laptopi i printer kao i dva šivaća stroja.

Sljedeća točka je opremanje kabineta logopeda u DV Zeko o kojemu je govorila gospođa Bulut. Mi smo prije dvije i pol godine osigurali zapošljavanje logopedinje u vrtiću i s obzirom na vrlo veliki broj djece koja trebaju njezine usluge opremanje kabineta je itekako potrebno za kvalitetan rad.

Treća točka je ona s kojom smo i započeli suradnju. Naime na Viroexpu smo se upoznali s predstavnicima TIKE prije tri godine, pozvali ih u naš Zavičajni muzej gdje smo organizirali prvi susret koji je urodio manifestacijom Dani turske kulture u Slatini.

Bila je to prigoda za upoznavanje i predstavljanje turske kulture uz tjedan turskog filma, prezentacije putopisa, izložbe fotografija te gastronomske delicije, a kroz ovu suradnju TIKA bi obogatila kapacitete Zavičajnog muzeja Slatina doniranjem multimedijske opreme koja će se koristiti za usporedbu hrvatskog i turskog jezika na temelju turskih posuđenica koje su i dalje prisutne u svakodnevnom govoru u Slavoniji ali i općenito u hrvatskom jeziku, – rekao je gradonačelnik Ostrošić, te se Turskoj agenciji za suradnju i koordinaciju – TIKA ujedno zahvalio što mu je prije nešto više od godinu dana omogućila da s još četiri predstavnika lokalne samouprave iz Hrvatske posjeti Istanbul gdje je imao priliku upoznati funkcioniranje lokalne vlasti u Turskoj, te dobre primjere socijalne politike koju je Slatina danas mogla vidjeti na djelu.

Nakon podjele ramazanskih humanitarnih paketa gradonačelnik Ostrošić je u pratnji svojih suradnika poveo goste u kratki obilazak Slatine u sklopu kojega su posjetili Udrugu umirovljenika Slatina gdje ih je pozdravio predsjednik Vladimir Domić. U Dječjem vrtiću Zeko srdačno ih je dočekala zamjenica ravnateljice Tamara Dorić, dok su ih u Zavičajnom muzeju Slatina, ravnatelj Vlado Majhen i kustos Srđan Đuričić poveli u obilazak stalnog postava.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button