DOGAĐANJANASLOVNICA

Tijelovo

Katolička Crkva danas slavi Tijelovo, svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove. To je spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak, zato se slavi u četvrtak poslije Presvetog Trojstva, odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa. Blagdan je u 13. stoljeću na molbu svete Julijane iz Belgije ustanovio papa Urban IV. kao blagdan Euharistije, a u 14. stoljeću papa Ivan XXII. širi ga na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Uz blagdan Tijelova veže se procesija gradskim ulicama. Ona se u Zagrebu spominje već 1279. godine, čak 70 godina prije nego što je uvedena u Rimu. Procesija zastaje kod postaja, kojih može biti od jedne do četiri, na kojima se molitvama i blagoslovom zaziva opći napredak, čuvanje mjesta, njegovih stanovnika, polja i plodova, i zaštita od nepogoda i pogibelji.

Na današnji blagdan Tijelova i u slatinskim župnim crkvama sv. Josipa i bl. Ivana Merza na svečanim misnim slavljima iskazana je posebna zahvalnost i poštovanje Isusu prisutnom u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Poslije misa održane su procesije oko župnih crkava.

Župnici Dragan Hrgić i Nikola Jušić pozivaju sve vjernike koji nisu mogli sudjelovati na prijepodnevnim misama i procesijama da prisustvuju večernjoj misi, koja je u crkvi sv. Josipa u 18,30 sati, a u crkvi bl. Ivana Merza u 19,00 sati, te euharistijskom klanjanju nakon mise.
(Petar Žarković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button