DOGAĐANJANASLOVNICA

Tijelovo u Slatini

Katolička Crkva danas slavi Tijelovo, svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove. To je spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak, zato se slavi u četvrtak poslije Presvetog Trojstva, odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa.
Blagdan je u 13. stoljeću na molbu svete Julijane iz Belgije ustanovio papa Urban IV. kao blagdan Euharistije, a u 14. stoljeću papa Ivan XXII. širi ga na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Uz blagdan Tijelova veže se procesija gradskim ulicama. Procesija zastaje kod postaja, kojih može biti od jedne do četiri, na kojima se molitvama i blagoslovom zaziva opći napredak, čuvanje mjesta, njegovih stanovnika, polja i plodova, te zaštita od nepogoda i pogibelji.

Dugogodišnja je to tradicija i u Slatini, no svečana tijelovska procesija ulicama grada prekinuta je za vrijeme pandemije koronavirusom tako da obje slatinske župe blagdan Tijelova slave svečanim euharistijskim slavljem, svaka u svojoj crkvi.

Tako je na današnji blagdan Tijelova i u slatinskim župnim crkvama na svečanim misnim slavljima iskazana posebna zahvalnost i poštovanje Isusu prisutnom u Presvetom Oltarskom Sakramentu.
Poslije misa održane su procesije oko župnih crkava.

U crkvi sv. Josipa svečano euharistijsko slavlje predvodio je preč. Dragan Hrgić, a u crkvi bl. Ivana Merza vlč. Patrik Alatić.

Tijekom propovijedi istaknut je misterij Velikog četvrtka, osobito misterij Svete ili Posljednje večere kada se Isus poklanja svojima, cijeloj svojoj Crkvi, kao zalogaj kruha i gutljaj pića. Isus poklanja, grešnim ljudima, svoje tijelo kao kruh i svoju krv kao piće. Na Posljednjoj večeri Isus je ustanovio euharistiju.
Misterij Tijelova još je svestraniji. Na Tijelovo Crkva, njezini vjernici, izlaze na ulicu, u procesiju. U tijelovskoj procesiji pronosimo Sveti sakrament svojim gradom i selom: kroz mjesto gdje živimo, radimo, trpimo, veselimo se i tugujemo, pronosimo Sveti sakrament kroz svemir.

Svetu misu i procesiju u crkvi sv. Josipa uveličali su i budući prvopričesnici koji će sakrament Prve svete pričesti primiti u nedjelju, 2. lipnja.

(mf; Foto: Mihaela Feldi, Vladimir Jelenčić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button