DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

FOTO: Tijekom središnjeg slavlja u prigodi 25. obljetnice Požeške biskupije i 25. obljetnice Voćina kao glavnog biskupijskog svetišta, voćinska crkva svečanim proglasom uzdignuta na dostojanstvo Manje bazilike

U nedjelju, 21. kolovoza 2022. godine, na blagdan Gospe Voćinske, u Voćinu je održano središnje slavlje 25. obljetnice Požeške biskupije koju je utemeljio sv. Ivan Pavao II., te slavlje 25. obljetnice Voćina kao glavnog biskupijskog svetišta.

U zajedništvu s požeškim dijecezanskim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem, brojnim biskupima iz Hrvatske i inozemstva, svećenicima, redovnicima i redovnicama te drugim članovima Božjeg naroda požeške mjesne Crkve, slavlje je na liturgijskom prostoru pokraj voćinske crkve predvodio msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nakon procesije koja je krenula iz voćinske crkve na čelu s križem i voćinskim župnikom, vlč. Ivanom Ereizom, te s likom Gospe Voćinske prema oltaru na otvorenom prostoru.

 

Na početku slavlja Biskup domaćin je pozdravio predvoditelja slavlja, nazočne biskupe, svećenike i sve okupljene hodočasnike, osobito one koji su u Voćin stigli pješice.
Tako je osim msgr. Giorgiu Lingui, apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj izraze dobrodošlice uputio i njegovom pratitelju, Alfredu Rayanu D’Souzi, tajniku Apostolske Nuncijature u Zagrebu, te svim drugim biskupima i izaslanicima biskupa, sudionicima slavlja.
Pozdravio je potom vrhovne i provincijalne poglavarice pojedinih redova, svećenike iz različitih ustanova Crkve u Hrvatskoj, te vjernike učlanjene u kulturno umjetnička društva, koji su odjeveni u narodne nošnje dali poseban doprinos ljepoti ovog skupa.

Srdačno je pozdravio i dužnosnike iz javnog života Republike Hrvatske te lokalne uprave i samouprave s područja Požeške biskupije među kojima su se našli saborski zastupnici na čelu s podpredsjednikom Hrvatskoga sabora akademikom Željkom Rajnerom, zatim ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, izaslanicu ministrice kulture i medija Jelenu Glavić Perčin.
Potom je pozdravio hrvatske branitelje, predstavnike Hrvatske vojske i policije, župane, gradonačelnike, načelnike općina, predstavnike znanstvenih, prosvjetnih, kulturnih, zdravstvenih i drugih ustanova, među kojima su se našli i saborski zastupnik Josip Đakić, dožupan Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Damir Jakšić, načelnik Općine Voćin Predrag Filić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Roko Perić, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević u pratnji svog zamjenika Nenada Križića…

– Sliku Gospe Voćinske okrunio je sv. papa Ivan Pavao II. u Osijeku na svom trećem pastoralnom pohodu Hrvatskoj 2003. godine, a proglašenje svetišne crkve u Voćinu bazilikom još je jedna snažna poveznica mlade Požeške biskupije s nasljednikom sv. Petra i Apostolskom stolicom u Rimu, – istaknuo je biskup Škvorčević te dodao:

– Voćinska crkva izgrađena je u drugoj polovici 15. stoljeća. U vrijeme osmanlijske vladavine bila je zapuštena, nakon oslobođenja obnovljena, da bi u II. svjetskom ratu bila oštećena i tek 60-ih godina prošlog stoljeća popravljena, a u Domovinskom ratu razorena. Zahvaljujući sačuvanoj dokumentaciji crkva je rekonstruirana ugledala svoj novi sjaj te je jedno od najvećih kasno gotičkih zdanja u ovom djelu Europe.

U službi je marijanskog svetišta, koje privlači brojne vjernike iz Požeške biskupije i šire na različitim hodočašćima koja završavaju 13. prosinca na godišnjicu razaranja svetišne crkve i ubojstva 47 nedužnih civila, kada svetište pohađaju hrvatski branitelji i drugi vjernici.
Uzdignuće voćinske crkve na dostojanstvo bazilike na svoj je način priznanje vjeri brojnih naraštaja čiji je duh bio jači od svih povijesnih stradanja, kao i onima koji su dali svoje živote za našu slobodu.
Zahvalimo Isusovoj Majci na nježnosti, ljubavi i pomoći koju nam je ustrajno pružala tijekom 25 godina naše Biskupije, te joj iskažimo sinovsku odanost i ljubav, te ju molimo da nam ostane Majkom, Zagovornicom i Pomoćnicom u daljnjem našem osobnom i zajedničkom hodu na putu u Očev dom, – istaknuo je biskup Škvorčević zazvavši Božji blagoslov na sve prisutne vjernike.

Na početku svoje nadahnute propovijedi msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj je istaknuo:

– Moja nazočnost ovdje, kao papinskog predstavnika u Hrvatskoj, označuje najčvršću vezu koju će ovo svetište od sada pa nadalje imati s nasljednikom svetoga Petra i Rimskom Apostolskom Stolicom.

Dobro su vam poznate povijesne okolnosti vezane uz ovu crkvu. Upoznati ste s raznim razaranjima i obnovama, sve do posljednje kojom joj je vraćen prvobitni oblik i dodatno je uljepšana.

Znakovito mi djeluje ono što piše na službenim stranicama Požeške biskupije: “Uzdignuće voćinske crkve na dostojanstvo bazilike na svoj je način priznanje vjeri brojnih naraštaja čiji je duh bio jači od svih povijesnih stradanja.”

Gospa nije napustila svoj narod ni u najtežim trenucima njegove povijesti. Čak i kada je crkva bila razrušena, nebeska je Majka bila prisutna i zaogrnula je svojim nevidljivim plaštem milosrđa dezorijentirane vjernike, – istaknuo je msgr. Lingua te pročitao Poruku pape Franje upućene požeškom biskupu mons. Antunu Škvorčeviću u prigodi 25. obljetnice Požeške biskupije, kao i Dekret kojim je voćinska crkva svečano proglašena i uzdignuta na dostojanstvo Manje bazilike, a spomenutim je značajnim obljetnicama dodao i 25. obljetnicu biskupskog ređenja i 50. obljetnicu svećeničkog ređenja preuzvišenog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića kao još jedan razlog zahvale za proglašenje ovoga Svetišta Manjom bazilikom. 

Njegovu su propovijed nadahnula čitanja dvadeset i prve nedjelje kroz godinu te mu nametnula tri misli koje je na posebno zanimljiv način predočio okupljenim vjernicima.
Prva misao bila je „Život je putovanje prema Očevoj kući“, druga „Bog u hodu odgaja djecu koju voli“, te treća misao u kojoj je istaknuo kako na kraju ovog puta prema Bogu, punog prepreka i boli, nalazimo uska vrata.

– Nadamo se da će priznanje ovog Svetišta kao Manje bazilike dati do znanja svima da je za ulazak u Očevu kuću potrebno ostati u Majčinom naručju ili se skloniti pod njezinu majčinsku zaštitu, poput djece. Tako se nećemo morati bojati svetog Petra ako naši „dokumenti“ ne budu ispravni: Gospa će nam otvoriti uska vrata i pustiti da uđu njezina djeca, – zaključio je msgr. Giorgio Lingua.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Požeška biskupija)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button