DOGAĐANJANASLOVNICA

Tihana Bišćan, predsjednica Udruge vinara i vinogradara „Slatinsko vinogorje“ prošlu godinu ocijenila čistom peticom

Udruga vinara i vinogradara „Slatinsko vinogorje“ koja trenutno broji 27 članova, jučer je u restoranu Jošavac u Slatini održala godišnju skupštinu na kojoj su uz članove udruge prisustvovali i pročelnici Grada Slatine Marin Kokorić i Krunoslav Šarabok koji su ujedno i članovi „Slatinskog vinogorja“, a koji su tom prigodom prenijeli podršku gradonačelnika Denisa Ostrošića, te najavili daljnju suradnju Grada i ove udruge.

Skupštinom je predsjedala predsjednica udruge Tihana Bišćan koja je iznijela izvješće o radu u protekloj godini kao i plan rada za 2020., dok je financijsko izvješće podnio tajnik udruge Krunoslav Šarabok.

Prošlu su godinu uz neizostavnu Izložbu vina slatinskog vinogorja, obilježile radionice u vinogradima, stručno putovanje u Baranju u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom kojemu se odazvao veliki broj članova udruge, zatim sudjelovanje na Slatinskom sajmu obrtništva, poduzetništva, tradicije i kreativnosti „Kako su radili naši stari“, te tradicionalna proslava Martinja u suradnji s Gradom Slatinom i Turističkom zajednicom grada Slatine.

Predsjednica Bišćan proteklu je godinu što se tiče rada udruge ocijenila izuzetno uspješnom, pohvalila članove koji su se u zavidnom broju odazivali svim aktivnostima tijekom godine, te joj dala čistu peticu.

U narednom razdoblju udruga će i nadalje razvijati suradnju s udrugama vinogradara i vinara na području Virovitičko-podravske županije, organizirati razne edukacije i druženja, te raditi na promociji vina svojih članova.

Najavila je i ovogodišnju Izložbu vina slatinskog vinogorja koja će se održati 20. ožujka na temu „Slatko-slađe-najslađe“.
Naglasila je kako svi vinari uzorke vina za ocjenjivanje trebaju donijeti od 2. do 12. ožujka u restoran Stari podrum u Slatini, budući da će se ocjenjivanje vina održati 14. ožujka. Cijena po uzorku za članove udruge iznosi 30, a za ostale zainteresirane vinare 50 kuna.

Nakon što su sva izvješća jednoglasno prihvaćena, u drugom dijelu skupštine koji je bio edukativnog karaktera, održano je nekoliko kraćih predavanja.

Ivana Češek, viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede osvrnula se na aktualno stanje u vinogradima s naglaskom na i nadalje prisutan problem pojave američkog cvrčka.

Davor Hodak, stručni suradnik za zaštitu voća i povrća tvrtke AgroChem Maks zadužen za Slavoniju predstavljajući paletu proizvoda ove tvrtke, govorio je o zaštitnim sredstvima i njihovoj primjeni u suzbijanju bolesti i štetnika u vinogradima i voćnjacima, dok se Damir Kufner, jedan od većih vinogradara i vinara na slatinskom području i sam član Udruge „Slatinsko vinogorje“ nadovezao na ovu temu te iznio nekoliko preporuka i savjeta vezanih za prve ovogodišnje radove u vinogradima, poput rezidbe i prve zaštite vinove loze.

Na kraju se Ivana Nemet, enologinja iz PP Orahovica d.o.o. osvrnula na prošlogodišnju berbu, ocjenjivanje vina i detalje oko njege i daljnjeg  čuvanja vina.
Kušajući uzorke vina, ali i nekoliko rakija, zajedno s kolegicom, enologinjom Antonijom Čeme, obje su se složile da se kvaliteta proizvoda članova slatinske udruge osjetno povećala u proteklih nekoliko godina i vidi se napredak.

– Došli smo do faze kada prelazimo iz tog amaterizma u jednu poluprofesionalnost gdje ti ljudi sada žele svoj proizvod plasirati na tržište i na koncu proizvesti nešto čime se više nikada neće morati stidjeti ili opravdavati.
I ove je godine kao i ranijih godina na ovom predocjenjivanju bila veća količina bijelih nego crnih vina.
U ovoj fazi bijela vina su dosta zatvorena, nešto se izdvojilo s lijepim aromama koje su se iskristalizirale, a i među crnim vinima izdvojila su se pojedina koja su imala iznenađujuće specifičnosti i ocijenila bih ih odličnima,
– istaknula je enologinja Ivana Nemet.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button