DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Tiha noć – Božićni koncert Gradskog pjevačkog društva Zrinski

GPD “Zrinski”, Slatina po 25. put sinoć je organiziralo božićni koncert “Tiha noć” koji je treću godinu za redom održan u župnoj crkvi blaženog “Ivana Merza”.

Koncert je započeo skladbom Tiha noć uz projekciju snimke prvog koncerta od prije 25 godina, a budući se obilježava i 200 godina skladbe Tiha noć, slatinska ju je publika mogla čuti i na njemačkom jeziku u izvedbi Željke Balković.
Nekoliko skladbi izvedeno je uz gitarsku pratnju prof. Siniše Ivčeka, te Ivane Miličić na violini.
Gost koncerta bio je Komorni ansambl puhača kojeg su činili sadašnji i bivši učenici Glazbene škole Milka Kelemena Slatina: Veronika Tkalčević, Veronika Brzica, Ena Knežević, Josip Matić i Ivana Miličić.

Goste i brojne posjetitelje koncerta pozdravila je predsjednica “Zrinskog“ Dubravka Pejić, te voditelj zbora, prof. Antonio Brzica koji se tom prigodom zahvalio svim članovima koji su kroz ovih 25 godina prošli kroz zbor, učenicima glazbene škole koji redovito sudjeluju u programima, kao i svima onima koji vjerno prate rad zbora.

25 godina je puno, ali svake godine je novi izazov i svaka ta „Tiha noć“ je drugačija. Prvi koncert je održan 1994. godine u Hrvatskom domu, od 1995. do 2015. božićne koncerte imali smo u Crkvi sv. Josipa, a od 2016. u prekrasnom sakralnom ali i koncertnom prostoru Crkve bl. Ivana Merza.“ – rekao je Brzica te se prisjetio rada unazad 25 godina kada je cilj zbora bio održati uopće sve na okupu, što je bilo izuzetno teško, pa je zbor nekoliko puta iz mješovitog prelazio u ženski da bi od 2018. ponovno bio mješoviti zbor.
Zbor je svojedobno organizirao i smotru pjevačkih zborova, a prema mogućnostima i danas održava prijateljska gostovanja. Svi zainteresirani dobro su došli u zbor koji probe redovito održava utorkom od 19:30 u Glazbenoj školi.

Kako bi ostali zanimljivi publici u ovogodišnju „Tiha noć“ utkano je sedam skladbi, a ukupan program osmislili su zbor i prof. Antonio Brzica, dok mu je zanimljivu priču svojim najavama dao prof. Damir Balković.

GPD Zrinski zahvalilo se na gostoprimstvu župniku Nikoli Jušiću kao i na toplim riječima koje je na kraju koncerta uputio svima nazočnima.
(mf/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button