DOGAĐANJANASLOVNICA

Terensku nastavu danas odradili učenici 7.r. OŠ E. Kumičića u sklopu projekta „Istina o pobjednicima“

Udruga HVIDR-a Slatina svake godine tradicionalno provodi projekt „Istina o pobjednicima“ u okviru kojega se organizira terenska nastava za učenike 7. razreda s ciljem promicanja istine o Domovinskom ratu, te provođenjem konkretnih aktivnosti, povećanje razine znanja i informiranosti učenika osnovnih škola o Domovinskom ratu na širem slatinskom području.

U sklopu ovogodišnjeg ciklusa terenske nastave danas su sudjelovali učenici tri sedma razreda slatinske Osnovne škole Eugena Kumičića koje je predvodio učitelj Nikola Marjanović koji je istaknuo kako se škola redovito uključuje u ovaj projekt, jer svake godine se radi o novoj generaciji učenika koje želimo upoznati sa zbivanjima tijekom Domovinskog rata i na taj način Istinu trajno zabilježiti kroz nove naraštaje.

Terenska nastava započela je paljenjem svijeća i molitvom ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.

U Zavičajnom muzeju Slatina učenici su posjetili Spomen sobu Domovinskog rata, gdje im je prezentaciju o događanjima tijekom Domovinskog rata na širem slatinskom području održao kustos Srđan Đuričić te ih kronološki proveo kroz sve važne datume, odnosno zbivanja tijekom okupacije, a potom i oslobađanja. „Čitajući imena svakog pojedinog poginulog hrvatskog branitelja prisjećamo se njihove žrtve, njihovih mladih života koje su dali za slobodu naše Domovine i to nikada ne smijemo zaboraviti.“ – istaknuo je Đuričić

Učenike je pozdravila i ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak koja je tom prigodom, pokazujući makete vukovarskog tornja i osječkog crvenog fiće koji su jedni od najpoznatijih simbola strahota koje je donio Domovinski rat, a koje su članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica dobili na poklon, istaknula kako je važno poznavati i voljeti povijest vlastitog područja kako bi tuđu mogli razumjeti i poštivati.

Kratko upoznavanje s oružjem i opremom iz tog ratnog vremena prezentirao je muzejski preparator Goran Boršić.
Teških dana tijekom Domovinskog rata kada su mnogi životi izgubljeni, prisjetio se i predsjednik slatinske HVIDR-e Ilija Nikolić koji je naglasio kako su ti mladi dečki bez pitanja, bez obzira na godine, bez potrebne opreme, ali s velikim srcem i ljubavi prema Domovini, stupali u obranu svojih ognjišta.
Kada dođete kući, moći ćete reći svojoj obitelji i prijateljima -Bili smo, vidjeli i čuli Istinu o pobjednicima.“ – zaključio je Nikolić te naglasio kako je cilj ovog projekta „Da se ne zaboravi“.

Učenici su u sklopu današnje terenske nastave, u pratnji članova HVIDR-e Slatina Josipa Habla i Marka Markovića obišli bivšu crtu obrane grada Slatine i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježjima njihove pogibije, te posjetili Voćin gdje im je o životu za vrijeme njegove okupacije govorio predsjednik Udruge  dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković, a potom su saznali i nešto više o povijesti voćinske Crkve Majke Božje u čiji je obilazak učenike poveo vlč. Ivan Ereiz.

Terenska nastava završila je odavanjem počasti svim poginulima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu.

Projekt „Istina o pobjednicima“ podržavaju i financijski podupiru: Ministarstvo branitelja, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina te općine Čađavica, Sopje, Nova Bukovica, Mikleuš i Voćin.
(mf/Foto: Mihaela Feldi i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin)


 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button