DOGAĐANJANASLOVNICA

Terenska nastava maturanata SŠ Marka Marulića Slatina ˝Vukovar – grad heroj(a)˝

Već tradicionalno krajem studenoga maturanti gimnazijalci Srednje škole Marka Marulića Slatina posjećuju herojski grad iz Domovinskog rata – Vukovar, a u sklopu projekta slatinske HVIDR-e „Istina o pobjednicima“.

Tako su u srijedu 28. studenog učenici u pratnji svojih profesora i ravnatelja škole Darka Špoljarića obišli vukovarska mjesta sjećanja.

Prva postaja bilo je Mjesto sjećanja – Vukovar 1991. gdje su učenici obišli muzejski postav u bolnici koja je tijekom Domovinskog rata stradala – kako zgrada tako i osoblje i bolesnici, ranjenici, u njoj. Na početku je učenicima prikazan kratak uvodni film koji ih je uveo u događanja od kolovoza do kobnog 18. studenoga 1991.
Potom su učenici posjetili vojarnu – Memorijalni centar Domovinskog rata, gdje ih je kroz muzejski postav proveo pukovnik Franjo Čanaki. Vojarna sada služi kao vojni muzej i to isključivo za razdoblje Domovinskog rata. Pukovnik je detaljno objasnio uvodna događanja prije agresije srpskih pobunjenika 1991. g., demografsku i vojnu situaciju koja je bila u Vukovaru i okolici te napore koje su Vukovarci i branitelji, pristigli iz različitih dijelova Hrvatske, podnijeli u zadržavanju, četvrte vojne sile u Europi, Jugoslavenske narodne armije i paravojnih postrojbi. Naglasio je važnost tromjesečnog zadržavanja okupatora na prostoru Vukovara i neposredne okolice.
Učenici su obišli i pokušaj rekonstrukcije logora Stajićevo i Begejci u koje su odvedeni uhvaćeni branitelji Vukovara. Učenici su imali priliku razgledati teško vojno naoružanje te ući u tenkove i oklopna vozila.

Slijedio je posjet Križu na ušću Vuke u Dunav te obilazak Spomen doma Ovčara gdje su u spomen na žrtve ubijene i pokopane u masovnoj grobnici zapaljeni lampioni. S posebnim pijetetom učenici su se prisjetili civilnih žrtava koje su sahranjene na Memorijalnom groblju, kao i zapovjednika obrane Vukovara. Zračni križ i bijeli križevi ostavili su duboki dojam na učenike i njihove nastavnike.

Učenike je posebno razveselio posjet jedinstvenom muzeju na svijetu posvećenom samo jednoj pretpovijesnoj kulturi  – vučedolskoj kulturi. Zanimljivo stručno vodstvo gđe. Majer i neprocjenjivi izložbeni eksponati učinili su posjet Muzeju nezaboravnim.

Terenska nastava zaključena je posjetom Spomen domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

Učenici i nastavnici ovim su putem još jednom uputili zahvalu HVIDR-i Slatina na suradnji u realizaciji posjeta Vukovaru – gradu heroju.
(mf/Izvor: prof. Mirjana Drenski SŠ Marka Marulića Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button