KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Terenska nastava 4. a razreda OŠ Eugena Kumičića Slatina – Dravska priča

Učenici 4. a razreda i učiteljica Renata Grahovac Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina u sklopu Erasmus + projekta „Škola bez granica“ i razrednog projekta: „Učenje, igra i svjež zrak“ dva su dana proveli na terenskoj nastavi u Noskovačkoj Dubravi. Učenici su bili smješteni u bivši ljetnikovac grofa Draškovića koji se nalazi u sklopu zaštićenog perivoja, spomenika parkovne arhitekture.
Područje je dio prvog Regionalnog parka proglašenog na području RH Mura-Drava (2011.) na području 5 hrvatskih županija. Vrijednost područja na kojem se nalazi Informativno edukativni centar, prepoznat je na svjetskom nivou zbog svoje izuzetne biološke raznolikosti, te je Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav pod zaštitom UNESCO-a.

Samim boravkom na tom području  učenici su stekli osnovne spoznaje o prirodi, njezinoj vrijednosti i važnosti očuvanja, te o odnosu čovjeka prema prirodi i važnosti suživota čovjeka i prirode.

Uočavajući takve odnose učenici su ujedno vježbali postupke i odnose u prirodi izvan škole i to: promatranjem, opažanjem, uspoređivanjem, razvrstavanjem, mjerenjem, opisivanjem, prikupljanjem podataka i zaključivanjem te interpretacijom podataka. Sve to uz stručno i nadasve pristupačno vodstvo školovanih i obučenih voditelja koji su odrađivali sve radionice na zanimljiv i djeci razumljiv način.

Učenici su tako u Ptičjoj pjevaonici učili raspoznati pjev ptica i njihov izgled, a u Bio istraživačkoj stanici su kroz mikroskope i lupe proučavali prikupljene materijale iz prirode. Obišli su poučnu stazu do Drave te na promatračnici za  ptice dalekozorima i teleskopom promatrali ptice u blizini. U večernjim satima u dnevnoj sobi, obasjanoj samo svjetlom svijeća voditeljica odjevena u vilinsku haljinu čitala im  je Legendu o vili i vilenjaku, nakon koje su pogledali i video zapis. Ostatak večeri učenici su se zabavljali uz društvene igre u zimskom vrtu i spavaonicama u potkrovlju.

Uz puno novih sadržaja koje su usvojili, brojene radionice i obilaske, neki su se i prvi put odvojili od roditelja, no sve je proteklo u veselju i zadovoljstvu svih učenika i same učiteljice, a igrom, učenjem i svježim zrakom učenici su postali pravi mali istraživači.
(mf/Izvor: OŠ Eugena Kumičića, učiteljica Renata Grahovac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button