DOGAĐANJANASLOVNICARADIO EMISIJE

Tatjana Arnold Sabo u studiju Radio Slatine

U studiju Radio Slatine smo ugostili ravnateljicu posjetiteljskog centra Dravska priča, gospođu Tatjanu Arnold Sabo, s ciljem da slušatelje pobliže upoznamo s ljepotama biljnog i životinjskog svijeta koje ovaj centar nudi.

U malom selu Noskovci, u općini Čađavica smjestio se posjetiteljski centar Dravska priča koji je izgrađen u 19. stoljeću kao ljetnikovac grofa Draškovića, a u drugoj polovici 20. stoljeća se koristio kao osnovna škola i stan učitelja. Postupak obnove je započelo 2012. u sklopu projekta Integracija u EU Natura 2000, koji je financirala Svjetska banka putem Ministarstva zaštite okoliša.

Kako se Posjetiteljski centar nalazi u višestruko zaštićenim području prirode, postav centra je usmjeren na interpretaciju bioraznolikosti, edukaciju posjetitelja i očuvanje prirodne baštine. Zaštita prirode datira još od 1969. godine, kada je zaštićena skupina stabala, odnosno perivoj oko Posjetiteljskog centra. Zaštita je dodatno proširena 2007. godine uvrštavanjem vrijednih staništa uz rijeku Dravu u sustav Nacionalne ekološke mreže, Danas europske ekološke mreže Natura 2000. Naselja Općine Čađavica uz rijeku Dravu ušla su 2011. u sustav 1. eegionalnog parka proglašenog u Republici Hrvatskoj, Mura-Drava, koji je 2012. godine postao dio prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, pod zaštitom UNESCO-a, a područje je i sastavni dio Zelenog pojasa Europe (Green Belt of Europe).

Centar ima razvijene sadržaje namijenjene za različite kategorije posjetitelja, za djecu i mlade kroz provedbu škole u prirodi, kao i različite oblike terenske nastave za studente. Školu uz rijeku, programe za ljubitelje prirode, zdravog života i rekreativce kroz grupne ili individualne posjete. Hostel na katu centra nudi 34 ležaja.

Svaka prostorija u centru priča svoju priču i tematski je određena što centru daje posebnost. Kada uđete u podrum centra, dojam je ulaska u riječno korito i zvukovno i vizualno. Vjerno je kroz Multimedijalni program prikazan život životinjskog svijeta rijeke i porječja. U tom sklopu je i najsuvremenija istraživačka stanica, kako naša sugovornica kaže: “U stanicu se ulaže od 2015. godine i možemo reći da je svemirski opremljena.”

Kada izađete u perivoj centra, tu je oporavilište za bijele rode, oporavilište za sove i ptice grabljivice. Prihvatilište za kornjače, voćnjak starih sorti voća i bobičastog voća, vrt mirisnim doživljaja, ali i spremište za bicikle i kanue jer se posjetiteljima nude i ti sadržaji.

Jako je bitno spomenuti da su djelatnici educirani za stručno vođenje i osoba sa invaliditetom. Kompletan centar i okoliš centra je također prilagođen za posjetitelje sa poteškoćama u kretanju. Osoblje je osposobljeno za vođenje programa na znakovnom jeziku, a velik dio pisanih uputa o centru je napisano na Brailleovom pismu. Doslovno se na sve mislilo.

Gospođa Tatjana je sa velikom ljubavlju i žarom ispričala Dravsku priču i pozvala posjetitelje da dođu u centar.

Ljubitelji novih znanja, ljubitelji prirode, sezona je pred nama. U posjetiteljskom centru Dravska priča možete puno toga naučiti, uvidjeti da smo zaista bogat kraj i da tu, blizu imamo nešto “svjetski, a naše”.

Gospođi Tatjani želimo još puno novih i uspješnih projekata i neka se prekrasna Dravska priča daleko čuje.

Ratka Turk

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button