DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Svojom „pjesmom u džepu“ ljubitelji ljubavne poezije obilježili Valentinovo

Dugi niz godina, sada preminule dr. Marija Turk Kuči, nekadašnja predsjednica UKLA-e Slatina i Ana Knežević, bivša ravnateljica slatinske Gradske knjižnice i čitaonice bile su nositeljice valentinovskih pjesničkih susreta u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Slatina.

Nakon nekoliko godina stanke, na istome mjestu, u organizaciji slatinskih Udruženja klubova liječenih alkoholičara, Ogranka Matice hrvatske i Gradske knjižnice i čitaonice, održali su se tijekom današnjeg poslijepodneva ponovno je upriličen još jedan ovakav susret.  

Okupljeni su se sastali kako bi se družili i uživali čitajući i slušajući ljubavne stihove svjetske i domaće poezije, ali i vlastite autorske. 

Moderatorica večeri bila je tajnica Ogranka Matice hrvatske Svjetlana Carić, koja je pozdravila prisutne i organizatore večeri te su predstavnici istih i rekli poneke prigodne riječi, prisjećajući se kako je sve započelo,od prvoga susreta pa do danas.

U ime UKLA-e Slatina, govorila je tajnica Udruge Višnja Kajzer, zatim je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Slatina Sanja Pajnić podsjetila na teme prethodnih valentinovskih susreta i ustvrdila da se s obzirom na njihovu brojnost, nizanjem spomenutih naziva, bez problema može načiniti pjesma.

Ove godine motiv večeri bio je „Ponesite pjesmu u džepu i sudjelujte u večeri ljubavne poezije!“, a usput rečeno bili su dobrodošli baš svi.

Ispred i u ime Ogranka Matice hrvatske u Slatini, u svoje ime te u ime predsjednice Ogranka Zorice Varga, koja je večeras bila spriječena doći, pozdravio nas je Danijel Vilček, potpredsjednik Ogranka.

– Radujem se što smo ponovo zajedno u ovom blagdanskom ozračju Valentinova i kada drugujemo, makar preko stihova, s najvećim i najpoznatijim perima svjetske, ali i domaće ljubavne poezije. Danas, dakle, slavimo ljubav! Poezija se piše kada postoji potreba da sačuvamo vlastiti život. U toj borbi pjesma je oružje i kada se čini da nije tako, estetska funkcija dominira nad ostalima i objedinjuje ih u cjelinu iz koje je samo uvjetno moguće odvojiti pojedine slojeve. Kažu da Eskimi imaju 52 riječi za snijeg. Književnici za ljubav sigurno imaju neusporedivo više. Vječnu težnju i želju da pored sebe imamo nekoga tko bi bio dio nas, za sva vremena i kada ništa drugo nije važno, spoznat ćemo večeras čitajući stihove poznatih domaćih i svjetskih pjesnika. Želim svima ugodno provedenu ovu večer, – rekao je Vilček.

Moderatorica Svjetlana Carić ispričala je o značenju Valentinova ili Dana svetog Valentina, koji je doslovno spomendan na svetog Valentina. Taj se dan, 14. veljače, obilježava i kao Dan zaljubljenih, a uz ovaj dan vežu se brojne legende. U Hrvatskoj se, obilježavanje Valentinova kao Dana zaljubljenih, uglavnom veže uz utjecaje iz američke popularne kulture.

Program su glazbeno uljepšali Dražen Čižek i Davor Brijačak podsjećajući nas na velike ljubavne glazbene hitove. Još jedan slatinski glazbenik Krunoslav Matišić poznat i kao Kruno the Boy također je izveo svoju kantautorsku pjesmu o jednoj plavuši.

Bila je ovo jedna poetsko-glazbena večer u kojoj su svi mogli iščitati željenu pjesmu, a ako je slučajno nisu ponijeli sa sobom, organizatori  su pripremili ljubavne citate koji su tada čitani.

Susret je Svjetlana Carić završila s nekoliko strofa iz jedne od najljepših pjesama o ljubavi svih vremena “Hvalospjeva ljubavi”, iz Prve poslanice Korinćanima (1. Korinćanima 13,4):

Ljubav je velikodušna,

   dobrostiva je ljubav,

   ne zavidi,

   ljubav se ne hvasta,

   ne nadima se;

   nije nepristojna,

   ne traži svoje,

   nije razdražljiva,

   ne pamti zlo;

   ne raduje se nepravdi,

   a raduje se istini;

   sve pokriva, sve vjeruje,

  svemu se nada, sve podnosi.

   Ljubav nikad ne prestaje.”

(Tekst i Foto: Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button