DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

SVJETSKI DAN UMJETNOSTI

Slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić izrazio potporu novom ravnatelju slatinskog Muzeja Vladi Majhenu

U prigodi Svjetskog dana umjetnosti koji se obilježava 15. travnja, na rođendan Leonarda da Vincija, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić posjetio je Zavičajni muzej Slatina te je ujedno zaželio dobrodošlicu i izrazio potporu novom ravnatelju slatinskog Muzeja Vladi Majhenu koji tu funkciju obnaša od 1. travnja ove godine.

Tijekom posjeta gradonačelnik je pozdravio višu kustosicu Jasminu Jurković Petras i restauratorsku tehničarku Jasnu Poljak iz Gradskog muzeja Virovitica koje su bile u službenom posjetu Zavičajnom muzeju Slatina s ciljem stvaranja zajedničke suradnje na istraživanju i promociji kulturne baštine.

Ravnatelj Majhen koji se što prije nastoji upoznati s radom i ustrojem slatinskog Muzeja, poveo je goste u obilazak stalnog postava Zavičajnog muzeja gdje je gradonačelniku ukazao na nedostatak prostora za zaštitu i čuvanje muzejske građe, iako je svaki kutak, pa i onaj iza skrivenih vrata stalnog postava dobro iskorišten.
Istaknuo je kako već ima i neke nove ideje, a u međuvremenu Zavičajni muzej Slatina nastavlja sa svojim primarnim radom očuvanja, istraživanja i promocije bogate kulturne baštine slatinskog kraja.

Od početka ove godine Muzej je nastavio procese prikupljanja kulturnog nasljeđa kao i njegove znanstvene obrade, a u tome mu u velikoj mjeri pomažu pojedinci svojim donacijama što potvrđuje neraskidivu i partnersku vezu Muzeja i njegove zajednice te prepoznavanja Muzeja kao nositelja zaštite našeg nasljeđa.
Prema riječima kustosa Srđana Đuričića ova godina je započela vrlo pozitivno i optimistično s nekoliko zanimljivih donacija koje su obogatile zbirke Zavičajnog muzeja od kojih je istaknuto svetohranište (tabernakul) iz Podravske Moslavine, kao i nekoliko predmeta etnografskog karaktera. Predmeti se trenutno nalaze u radionici u kojoj preparator Goran Boršić obavlja preventivnu zaštitu na novonabavljenim predmetima.

Na polju prezentacije baštine, izložbena aktivnost Muzeja započela je s manifestacijom Noć muzeja 2021., u sklopu koje Muzej nije bio u mogućnosti organizirati predviđenu izložbu „Slatinska digitalna razglednica“, te je postavljena naknadno, tijekom veljače, a izazvala je vrlo pozitivne reakcije građana. Tijekom ožujka postavljena je izložba „Slatinčanke…“, koju je u travnju zamijenila prigodna izložba salveta „Uskrs na papiru“, a posjetitelji ju mogu razgledati sve do prve polovice svibnja.
13. travnja u Zagrebu je otvorena izložba „Kelemenov pozdrav svijetu“ koja je nastala u suradnji Muzičkog biennala Zagreb, Etnografskog muzeja Zagreb i Zavičajnog muzeja Slatina. Njezin autor Srđan Đuričić istaknuo je kako se ovom izložbom želi promovirati Milka Kelemena, njegov rad, kao i njegov život, ovoga puta građanima Zagreba koji će „sutra“ postati publika Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena u Slatini u čijem programu slatinski Muzej ima i te kako veliku ulogu.

U razgovoru s ravnateljem Majhenom i kustosom Đuričićem doznali smo kako se priprema postavljanje izložbe i organizacija radionica s učenicima Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina, 18. svibnja 2021. godine povodom Međunarodnog dana muzeja. No tijekom godine Muzej će nastaviti suradnju i s ostalim slatinskim školama i udrugama kroz razne radionice te predavanja o Domovinskom ratu na slatinskom području koja već niz godina organizira za učenike slatinskih i škola okolnih općina u suradnji s HVIDR-om Slatina.

Kako ističe ravnatelj Majhen, jedan od planova u daljnjem radu Muzeja kojemu će se posvetiti posebna pažnja u narednom periodu je uređenje sobe sporta kojom bi konačno bila zaokružena priča o stalnom postavu slatinskog Muzeja.
Kroz sobu sporta cilj je prikazati povijesni razvoj sporta na prostoru Slatine kao i vrhunske domete pojedinaca, osobito rukometnih reprezentativaca među kojima posebno mjesto zauzima Goran Perkovac.

– Povijest je jako zanimljiva jer i u današnje vrijeme otkrivamo neke nove, do sada nepoznate pojedinosti nekog mjesta u određenom vremenu, tako imamo naznaka o još nekim uspješnim sportašima koji potječu iz Slatine. No to još moramo istražiti i ako se pokaže točnim njihovo će se mjesto također naći u sobi sporta uz istaknute slatinske sportaše koji su kroz povijest djelovali na polju, ne samo rukometa, već i nogometa, skijanja, kuglanja, atletike, borilačkih sportova…, rekao je Vlado Majhen te istaknuo kako materijala za opremanje ove sobe ima, no dosta toga još nedostaje kako bi se javnosti predstavili brojni vrsni sportaši koje je Slatina kroz povijest imala, a u narednom periodu će se posvetiti prikupljanju upravo te građe.

– Ova će spomen soba biti jedna mala razglednica slatinskog sporta kroz povijest koja će biti još veći motiv slatinskim sportašima jer znamo da je i danas slatinski sport vrlo uspješan. Uvijek ističem da Slatina mora raditi na onom najvažnijem, a to je na mladosti jer ako ne budemo imali vlastite mlade sportaše i ako ih kao Grad ne budemo podržavali vrlo teško ćemo ostvariti uspjehe u nekim ozbiljnijim nastupima. Upravo sada imamo uspjeh naših rukometaša, Rukometnog kluba Slatina. Malonogometaši, mladi kadeti također su pokazali da je pred njima svijetla budućnost, naše hrvačice kucaju na vrata reprezentacije što bi bilo intenzivnije da nema epidemioloških ograničenja. Tu je i Taekwondo, hrvači, nogometaši, kuglači, atletičari, maratonci, kao i novi sportovi koje je Udruga Motiv pokrenula…, ako sam nekoga izostavio ja se ispričavam no ono što želim naglasiti je da mladi u Slatini imaju mogućnosti pronaći smisao u sportu i rekreaciji, te da svi zajedno radimo na jednoj zdravoj sportskoj budućnosti, – rekao je gradonačelnik Ostrošić izrazivši nadu da će soba sporta u slatinskom Zavičajnom muzeju biti spremna do proslave Dana grada Slatine te da će gost na otvorenju biti i naš zlatni kapetan olimpijske prezentacije iz Atlante Goran Perkovac.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button