KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

SVJETSKI DAN SPORTA UZ TJELESNU I ZDRAVSTVENU KULTURU I MINDFULNESS: IOŠ Slatina organizirao radionicu „Sportom do mira i mirnoga uma“

Povodom Svjetskog dana sporta održana je radionica pod nazivom „Sportom do mira i mirnoga uma“ koju su s učenicima 2. razreda zanimanja prodavač održali profesor mentor tjelesne i zdravstvene kulture Zlatko Šantić i knjižničarka mentorica Svjetlana Dupan.

Učenici su na teorijskom dijelu radionice s profesorom Zlatkom Šantićem razgovarali o sportu kao alatu za obrazovanje, razvoj i mir, promicanje suradnje, solidarnosti, tolerancije, razumijevanja, društvene uključenosti i zdravlja, rodnoj ravnopravnosti i ostalim pozitivnim utjecajima na razvoj ljudskih prava, društveni i gospodarski razvoj te o stvaranju zdravih navika i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, važnostima rekreativnog sporta i zdravim stilovima života.

Praktični dio radionice provela je knjižničarka Svjetlana Dupan demonstrirajući 10 Mindful pokreta, tj. vježbi koje dovode do smirivanja nemirnog uma,
poboljšavaju koncentraciju i smanjuju stres.
Ove su vježbe izvođene u sklopu projekta Erazmus+ pod nazivom „Inovativni nastavnici za uspješnije učenike“ i jedna su od brojnih provedenih aktivnosti iz područja usredotočene svjesnosti i usmjeravanja pažnje prema vlastitim iskustvima pokreta i tjelesnim senzacijama.

Svjetski dan sporta provodi se u organizaciji TAFISA, svjetske asocijacije „Sport za sve“,  „Challange day – Dan izazova“ , jednoj jod najmasovnijih međunarodnih sportsko-rekreacijskih manifestacija u kojoj sudjeluje 50-tak zemalja svijeta. Obilježava se svake godine posljednje srijede u mjesecu svibnju. Tog dana se pozivaju građani da se uključe minimalno 15 minuta u neki oblik sportsko-rekreacijskih aktivnosti.

Uz javno promoviranje tjelesne aktivnosti, učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina kroz ovu su radionicu naučili jednu od vještina za smanjivanje stresa i povećanje koncentracije što će im sigurno pomoći u učenju na kraju školske godine.

Radionica „Sportom do mira i mirnoga uma“ je još jedan primjer međupredmetne suradnje i korelacije između nastavnih predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura, Građanski odgoj i školske knjižnice.
(mf/Izvor: IOŠ Slatina, Svjetlana Dupan, knjižničarka mentorica, Zlatko Šantić, profesor mentor)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot