KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

SVJETSKI DAN SPORTA UZ TJELESNU I ZDRAVSTVENU KULTURU I MINDFULNESS: IOŠ Slatina organizirao radionicu „Sportom do mira i mirnoga uma“

Povodom Svjetskog dana sporta održana je radionica pod nazivom „Sportom do mira i mirnoga uma“ koju su s učenicima 2. razreda zanimanja prodavač održali profesor mentor tjelesne i zdravstvene kulture Zlatko Šantić i knjižničarka mentorica Svjetlana Dupan.

Učenici su na teorijskom dijelu radionice s profesorom Zlatkom Šantićem razgovarali o sportu kao alatu za obrazovanje, razvoj i mir, promicanje suradnje, solidarnosti, tolerancije, razumijevanja, društvene uključenosti i zdravlja, rodnoj ravnopravnosti i ostalim pozitivnim utjecajima na razvoj ljudskih prava, društveni i gospodarski razvoj te o stvaranju zdravih navika i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, važnostima rekreativnog sporta i zdravim stilovima života.

Praktični dio radionice provela je knjižničarka Svjetlana Dupan demonstrirajući 10 Mindful pokreta, tj. vježbi koje dovode do smirivanja nemirnog uma,
poboljšavaju koncentraciju i smanjuju stres.
Ove su vježbe izvođene u sklopu projekta Erazmus+ pod nazivom „Inovativni nastavnici za uspješnije učenike“ i jedna su od brojnih provedenih aktivnosti iz područja usredotočene svjesnosti i usmjeravanja pažnje prema vlastitim iskustvima pokreta i tjelesnim senzacijama.

Svjetski dan sporta provodi se u organizaciji TAFISA, svjetske asocijacije „Sport za sve“,  „Challange day – Dan izazova“ , jednoj jod najmasovnijih međunarodnih sportsko-rekreacijskih manifestacija u kojoj sudjeluje 50-tak zemalja svijeta. Obilježava se svake godine posljednje srijede u mjesecu svibnju. Tog dana se pozivaju građani da se uključe minimalno 15 minuta u neki oblik sportsko-rekreacijskih aktivnosti.

Uz javno promoviranje tjelesne aktivnosti, učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina kroz ovu su radionicu naučili jednu od vještina za smanjivanje stresa i povećanje koncentracije što će im sigurno pomoći u učenju na kraju školske godine.

Radionica „Sportom do mira i mirnoga uma“ je još jedan primjer međupredmetne suradnje i korelacije između nastavnih predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura, Građanski odgoj i školske knjižnice.
(mf/Izvor: IOŠ Slatina, Svjetlana Dupan, knjižničarka mentorica, Zlatko Šantić, profesor mentor)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button