DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Svjetski dan sporta s Udrugom AUM – od 3 do 73

Povodom Svjetskog dana sporta Udruga AUM osmislila je i održala niz sportsko-rekreativnih radionica za brojne rekreativce i dugogodišnje praktikante joge, od vježbi s pilates loptama s najmlađima iz Dječjeg vrtića Suncokret, mindfulness vježbi za usmjeravanje pažnje sa srednjoškolcima, do raznih stilova joge s članovima Udruge AUM u Slatini, Suhopolju i Virovitici.

Svi polaznici radionica uživali su u blagodatima vježbi nakon smanjenih tjelesnih aktivnosti u zimskom periodu i pridržavanja propisanih mjera za suzbijanje širenja virusa Covid 19.

Djeca predškolskog uzrasta iz Dječjeg vrtića Suncokret upoznala su se s joga asanama u kojima su oponašala pokrete i položaje životinja, vježbala s pilates loptama i blokovima za jogu, ali najviše su se igrali, zabavljali i nesvjesno prakticirali jogu smijeha.

Srednjoškolci su se upoznali s deset mindfulness pokreta koje su iskustvene vježbe svjesnog pokreta, položajima koji pojačavaju pažnju, smanjuju stres i povećavaju koncentraciju. To su vježbe koje polaznike radionice dovode do neprosuđujućeg, otvorenog i znatiželjnog stava prema mislima, osjećajima i senzacijama koje se pojave u sadašnjem trenutku. Ovo su važne tehnike kroz koje učimo osvijestiti sebe, proširujemo svoje izbore, gajimo nježniji pristup prema sebi u izazovnim životnim situacijama.

Polaznici radionica joge kroz dugogodišnju redovitu praksu osvijestili su blagodati za duh i tijelo ove drevne vještine. Na radionicama su se dobro zabavili, potpuno relaksirali i istegnuli tijelo, a ovim povodom sami su izabrali svoje omiljene asane, tj. joga položaje u svim vrstama joge, od yin joge, parinama joge, ashtanga, hatha i iyengar joge do pilatesa.

Za prakticiranje joge, kao i za bavljenje bilo kojom sportskom aktivnošću, nije važna životna dob niti fizička spremnost, mogu ju prakticirati djeca od tri godine do ljudi starije životne dobi, kao što i jest praksa u Udruzi AUM, Udruzi za promicanje zdravog života i duhovni razvoj.

Polaznici radionica osvijestili su važnost rekreativnog bavljenja sportom i njegovog doprinosa očuvanju fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja, što i jest konačni cilj Svjetskog dana sporta.

Sve radionice provedene su pod pokroviteljstvom Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije, a održala ih je Svjetlana Dupan , predsjednica Udruge AUM, certificirana učiteljica joge i meditacije s međunarodnom licencom i 500 sati obuke u Indiji.

(tks/Tekst i Foto:Svjetlana Dupan AUM)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button