DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Svjetski dan borbe protiv raka

HRVATSKA liga protiv raka pozvala je povodom 4. veljače, Svjetskog dana borbe protiv raka, na premošćivanje jaza u onkološkoj skrbi, odnosno na borbu za stvaranje pravičnijeg svijeta bez raka, navodeći da se preživljavanje značajno povećava ako je ta bolest ranije otkrivena i liječena.

Postoci preživljavanja kod raka značajno se povećavaju ako je rak ranije otkriven i liječen. Svake godine moglo bi se spasiti do 3.7 milijuna života ako bi se osnažila implementacija strategije prevencije, uključujući cijepljenje, otkrivanje i pravodobno liječenje raka, poručila je Liga.

“Visoke stope smrtnosti ne bismo imali kada bismo rak otkrivali u ranijim fazama bolesti”

Prema zadnjim objavljenim podacima Registra za rak HZJZ-a, u Hrvatskoj je 2020. godine dijagnosticirano 23.230 novih slučajeva invazivnog raka, od čega 12.326 u muškaraca i 10.904 u žena, što čini pad od 10.3 posto u odnosu na 2019. godinu.

Tri najčešća sijela u muškaraca su prostata s 19 posto te pluća i debelo crijevo s po 16 posto. Kod žena najčešća su sijela dojka s 26 posto, debelo i završno crijevo s 13 posto i pluća s 10 posto. 

Tako visoke stope smrtnosti ne bismo imali kada bismo rak otkrivali u ranijim fazama bolesti i kada bi odaziv na cijepljenje protiv HPV-a i hepatitisa B bio veći, a isto tako i odaziv na nacionalne preglede ranog otkrivanja raka, poručila je Hrvatska liga protiv raka.

Genetske mutacije igraju ulogu u 5 do 10 posto karcinoma

Rak je drugi vodeći uzrok smrti u svijetu, a očekuje se da će do 2040. broj novih slučajeva diljem svijeta porasti na 30 milijuna, upozorava Liga.

Genetske mutacije, navode, igraju ulogu u 5 do 10 posto karcinoma, a više od 40 posto smrti od raka u svijetu uzrokovano je čimbenicima rizika koji se mogu mijenjati i stoga spriječiti pojavnost raka, kao što su potrošnja alkohola, uporaba duhanskih proizvoda i visok indeks tjelesne mase.

Akcijski plan protiv raka

Hrvatska liga protiv raka pozdravila je Akcijski plan protiv raka koji su donijeli Ministarstvo zdravstva i vlada, kojim se osigurava provedba javnih politika na području borbe protiv raka. Liga je posebice pohvalila “povijesnu” nabavu radioterapijske opreme te pokretanje onkoloških uputnica i nacionalnih preventivnih programa.

Svjetski dan borbe protiv raka održava se svake godine 4. veljače, a ta globalna inicijativa ima za cilj podići globalnu svijest o raku, pozivajući na kolektivno djelovanje. (Marijo K.)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button