Home / NAJAVE DOGAĐANJA / Svjetski dan audiovizualne baštine u kinu Slatina

Svjetski dan audiovizualne baštine u kinu Slatina

Uz Svjetski dan audiovizualne baštine u 27 neovisnih hrvatskih kina u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom, od 25. do 28. listopada, bit će prikazana dva klasika hrvatske kinematografije – „Vlak u snijegu“ i „Čaruga“ čime se želi upozoriti na nužnost zaštite audiovizualnog materijala kao važnog dijela nacionalnog identiteta.

Ovogodišnje izdanje Svjetskog dana audiovizualne baštine na velika platna donijeti će jedan od najpoznatijih domaćih klasika za djecu redatelja Mate Relje “Vlak u snijegu” iz 1976. godine, snimljenom prema istoimenom romanu Mate Lovraka, a dio programa posvećen je preminulom glumcu Ivi Gregureviću u čiji će se spomen prikazati restaurirani film “Čaruga” iz 1991. godine redatelja Rajka Grlića.

Program je nekomercijalan i ulaz na projekcije će biti besplatan, a u slatinskom kinu Pučkog otvorenog učilišta filmove će svi zainteresirani moći pogledati u ponedjeljak 28. listopada.

Projekcija filma Vlak u snijegu bit će od 18, a Čaruga od 20 sati.

Svi ste dobrodošli, ulaz je slobodan.

 

 

VLAK U SNIJEGU (81. min.) je jugoslavenski film za djecu snimljen 1976. godine u režiji Mate Relje koji predstavlja adaptaciju istoimenog romana hrvatskog književnika Mate Lovraka. Učenici i njihov domaćin Ljuban (Slavko Štimac) s učiteljem putuju u grad no kako se učitelj razboli i ostane u bolnici učenici se moraju sami vratiti kući. Sloga i snalažljivost učenika dolazi do posebnog izražaja kada na povratku iz grada zapnu u snježnoj oluji…
Film “Vlak u snijegu” snimljen je potaknut velikim uspjehom filma “Družba Pere Kvržice” iz 1970. godine kojeg smo prikazali povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine 2018.

 

 

 

 

 

ČARUGA (76. min.) snimljen je 1991. godine, a temelji se na noveli Ivana Kušana, koja opisuje istinite događaje iz života slavonskoga razbojnika Jovana Stanisavljevića Čaruge. Uz Ivu Gregurevića u filmu glumi cijeli niz poznatih glumaca – Davor Janjić, Branka Trlin-Matula, Branislav Lečić, Dejan Aćimović, Filip Šovagović, Nenad Stojanovski, Petre Arsovski, Gojmir Lešnjak, Mladen Budišćak, Slavko Juraga, Branko Menicanin i drugi.

Sinopsis: Godine 1918, nakon povratka s ruskog fronta u Slavoniju, Čaruga postaje vođa pobunjenih seljaka koji žele podijeliti veleposjedničku zemlju.Nakon ubojstva jednog veleposjednika, Čaruga završava u zatvoru iz kojeg uskoro bježi u šumu i pridružuje se odmetnicima, koji se bore za socijalnu pravdu. Čaruga uskoro postaje vođom odmetnika. Prati ga glas da je zaštitnik sirotinje, no ubrzo borbu za pravednu stvar zamjenjuju sve češće surove pljačke i bezobzirna ubojstva žandara i civila.

x

Check Also

HBOR objavio mjeru za obrtna sredstva COVID-19 za MSP poduzetnike u turističkim djelatnostima

Mjera COVID-19 za TURIZAM – povoljni HBOR krediti za obrtna sredstva od 100.000 EUR – ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org