DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

“Svila” u režiji Filipa Šovagovića

Nakon bećarskog mjuzikla “Đuka Begović”, slatinska publika je u sklopu programa Slatinskih kazališnih večeri sinoć imala priliku uživati u glazbeno-scenskom uprizorenju romana “Svila” u organizaciji Kazališne družine Lovro & Nina.

Riječ je o predstavi koja za svoj predložak koristi roman “Svila” poznatog talijanskog pisca Alessandra Baricca, veoma popularno djelo koje na svega osamdesetak stranica uspijeva dočarati egzotični svijet ljubavi, prijateljstva i ratovanja, opsesije, misterije, a pomalo i magije.

Priča je to o francuskom trgovcu svilom iz 19. stoljeća koji kreće u Japan u potragu za dudovim svilcem. Put do Japana traje čak tri mjeseca, a obilježen je neobičnom ženom čije “oči nisu bile istočnjačkog oblika, a njezino je lice bilo lice djevojčice”. Priča je to o najdubljim ljudskim željama, ljubavi, putovanjima, požudi i čežnji.

Režiju svestranog Filipa Šovagovića utjelovio je naš priznati glumac Goran Grgić uz mlade snage studenata glume – Fabijana Komljenovića, Lunu Pilić i Anu Pogorelić. Predstavu je pratila autorska glazbena izvedba Katarine Ranković, mlade skladateljice i umjetnice s bogatim iskustvom rada s hrvatskim kazališnim umjetnicima. Iza kostimografije i vizuala stoji Nina Pogorelić.

Ovaj performans prilično uspješno balansira između kategorija drame i radio­drame, a može se reći da je to jedno obećavajuće glazbeno-scensko ostvarenje koje prikazuje umjetnost kao odraz životne stvarnosti. Predstava tako kratkoga romana svojim sugestivnim monolozima i dijalozima ostavlja mnogo prostora različitim interpretacijama i potiče maštanje.

“Svila” je završila velikim pljeskom publike nešto iza 21 sat.

Kao i za ostale predstave izvedene u sklopu Slatinskih kazališnih večeri, i za ovo uprizorenje zaslužni su Pučko otvoreno učilište Slatina, Grad Slatina te Ministarstvo kulture i medija RH.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button