DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

SVIBANJSKO HODOČAŠĆE RODITELJA POGINULIH BRANITELJA: U Zagrebu posjetili Majku Božju Remetsku i Svetu Mati Slobode

Kada molimo za našu poginulu djecu, ne želimo grcati u suzama, nego gledati u budućnost i vidjeti što nam Krist nudi, a to je nada!


Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina – Orahovica tradicionalno tijekom svibnja organizira za svoje članove posjet marijanskim svetištima. Na tim hodočašćima tužni roditelji upućuju svoje molitve Isusovoj Majci, jer su gubitkom svoje djece proživjeli neprežaljeni gubitak svojih najmilijih, baš kao što je BDM proživjela gubitak svoga sina. Zato roditelji vjeruju da Isusova Majka najbolje razumije njihove molitve koje upućuju u marijanskim svetištima. Cilj njihova hodočašća ovoga svibnja bio je Zagreb, gdje su tužni roditelji, na čelu s predsjednikom Tomom Grahovcem, posjetili Svetište i Župu Majke Božje Remetske te zavjetnu crkvu Sveta Mati Slobode u Župi Duha svetoga.

Po hladnom i kišovitom vremenu u Remetama ih je dočekao karmelićanin Antonio-Mario Čirko, župnik i upravitelj Svetišta Majke Božje Remetske. – Naši poginuli branitelji su i naši mučenici, a svaki mučenik zaslužio je nebo kada daruje svoju ljubav za svoje bližnje, za svoju domovinu. To je znak ljubavi i slika Isusa Krista, koji je za nas položio život da bismo mi bili slobodni i od grijeha. Tako i naši branitelji, da bi bili slobodni od svih neprijatelja i da bi u slobodi mogli živjeti i odgajati našu djecu, naše obitelji, i stvarati budućnost. Zato ova sveta misa nije misa u kojoj žalujemo, nego s ponosom želimo Bogu zahvaliti za naše drage branitelje, znajući da će tom svetom misom zajedno s nama slaviti i naša nebeska Crkva za naše najbliže preminule.

Budući da je u tijeku obnova župne crkve, bogoslužje se obavlja pod šatorom. – Ovaj šator nas podsjeća da tamo gdje postoji otvoreno srce, ispunjeno vjerom, pouzdanjem i ljubavlju, da je tu Gospodin. Evo, mi smo se ovdje sabrali u našem zajedništvu i zajedništvu s našim preminulim braniteljima, da kažemo dobromu Bogu jedno veliko Hvala za dar slobode i dar jednoga nesebičnoga darivanja životu.

Prema riječima župnika Čirka, dvaput godišnje u Remetama održavaju se susreti, duhovna obnova s braniteljima, uz posebne molitve za najmanje branitelje, jer u Domovinskom ratu poginulo je mnogo malene djece. – I za to smo također osjetljivi, imamo želju da remetsko Svetište pod zaštitom svete Male Terezije postane uistinu mjesto okupljanja na nacionalnoj razini. I sam naziv ovoga Svetišta ‘Zagovornica Hrvatske’ daje nam za pravo da o tome razmišljamo, a i drugi naziv ‘Ljekarnica nebesa’ govori nam da je Marija ona koja liječi naše duše i daje smisao našim žrtvama. Zato danas, ovdje okupljeni, kada molimo za našu djecu, naše poginule branitelje, ne želimo ovdje grcati u suzama, nego gledati u budućnost i vidjeti što nam Krist nudi, a to je nada… I bez obzira koliko to nekada teško izgledalo, i bez obzira koliko nam drugi isticali besmislenost ljudskih žrtava, prepoznajmo u motu današnjega susreta da nema veće ljubavi od onoga tko dade svoj život za bližnjega… – rekao je župnik Čirko.   

U zavjetnoj crkvi Sveta Mati Slobode u Župi Duha svetoga slavonske hodočasnike dočekao je mladi salezijanac don Tomislav Lukač, koji je iskreno priznao da mu nije ugodno govoriti roditeljima poginulih hrvatskih branitelja o veličini njihove žrtve budući da je rođen u vrijeme Domovinskog rata (1993.) i nije osjetio ništa od onoga što se tada događalo, ali je ponosan što ima čast biti baš u ovoj župi i crkvi koja je posebna u odnosu na sve ostale u Hrvatskoj.

– U poniznosti, svjestan da nisam ništa prošao i da ste vi izgubili svoje najmilije, i od srca vam hvala što su baš vaša djeca dala svije živote za domovinu i zato da mi možemo ovdje danas slobodno stajati, u svoj poniznosti ću vam prenijeti ono što znam o ovoj crkvi i bogatstvu koje ovdje gledamo. – rekao je don Lukač i opisao kako je nastala zamisao o izgradnji velebne crkve na pustoj livadi samo s jednim puteljkom. – Ova je crkva jako značajna za našu Crkvu i za domovinu Hrvatsku. Dok su hrvatski muževi, očevi, braća, uglavnom muškarci bili na bojištu i s krunicom oko vrata borili se za našu domovinu, majke, žene, sestre u crkvama su diljem Hrvatske molile krunicu za mir. Ovdje, na Jarunu, molile se u maloj crkvi posvećenoj Duhu svetomu. Kad je pok. don Petar Šimić vidio da sve više ljudi u večernjim satima dolazi sa svijećama moliti krunicu, i da je crkva postala premalena, predložio je da se krunica moli baš na ovoj livadi.

Zato je baš na tome mjestu, natopljenom molitvom, smrt 23-godišnjeg Marija Vojtušeka, prve žrtve s Jaruna u Domovinskom ratu, potaknula don Petra Šimića da najavi izgradnju velike crkve u čast svim poginulim hrvatskim braniteljima, da se nikad ne zaboravi da su oni bili toliko hrabri, tako velikog srca, da su dali svoj život za domovinu. Odgovarali su ga od te zamisli, ali on je rekao kako je uvjeren da blažena Marija to želi, i on hoće sagraditi crkvu u čast svete Mati Slobode i da se u njoj čuvaju sva imena i prezimena poginulih hrvatskih branitelja.

Crkva je građena pet godina i od 2000. godine u njoj se služe svete mise i dolaze hodočasnici diviti se njenoj ljepoti i spomenu poginulih hrvatskih branitelja. Don Lukač je pojasnio simboliku oltarnog reljefa i svetohraništa, a pomogao je slavonskim hodočasnicima pronaći i imena njihove poginule djece među 15.874 uklesana imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina – Orahovica bili su i na Mirogoju kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, gdje su također pronašli uklesana imena svojih sinova, a svijeću su zapalili i na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: Petar Žarković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button