Home / DOGAĐANJA / Svetosavska akademija u Slatini

Svetosavska akademija u Slatini

Na spomendan najvećeg svetitelja (svetca) Srpske pravoslavne crkve (SPC) 27. siječnja 2020. održana je u slatinskom kinu 6. Svetosavska akademija u organizaciji slatinske parohije i paroha protojereja Dragana Gaćeše. Prije toga na svečanoj liturgiji u hramu sv. Petra i Pavla u Slatina posvećen (osvešten) je slavski kolač.

U prepunoj dvorani kina, brojnim uzvanicima i gostima među kojima su bili i tajnik Virovitičko-podravske županije Ivan Horvat i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Bojan Plantak, prvi se obratio vladika Eparhije pakračko-slavonske vladika Jovan Ćulibrk. Spomenuo je da Slatina pomalo postaje centar  pravoslavlja na ovim prostorima jer je 15.11.2019. u Slatini održana svečana akademija prigodom proslave 800.-te godišnjice autokefalnosti SPC. Tom prilikom Slatinu su posjetili i služili svetu liturgiju najviši crkveni velikodostojnici SPC među kojima i patrijarh cijele SPC Irinej i arhiepiskop Jeruzalemske patrijaršije Makarije.

Pravoslavlje na prostorima zapadne Slavonije datira više od 500 godina, a duhovni centar uvijek je bio manastir sv. Nikole u Orahovici (Duzluku). Prije nekoliko godina ovaj manastir počeo je ponovo disati punim plućima dolaskom igumana Pavla i monaha iz poznatog crnogorskog manastira Ostrog. On je najsjevernije mjesto u Europi dokle doseže bizantsko oslikavanje fresaka čiji se sjaj ponovo otkriva radom restauratora kao neprocjenjivo umjetničko blago na ponos SPC i Hrvatske.

Prije 100 godina sve srpske  pravoslavne eparhije u tadašnjoj Kraljevini SHS ujedinjene su u cjelovitu SPC koja trenutno ima 45 eparhija (biskupija) na cijelom svijetu. Vladika Jovan naglasio je i trenutnu borbu pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori za očuvanje svoga duhovnog identiteta protiv kontraverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Program akademije, kao i prijašnjih godina, nadahnuto je vodio dožupan virovitičko-podravski Igor Pavković.

Bogoslov Dimitrije iz pravoslavne bogoslovije u Sremskim Karlovcima naglasio je značaj sv. Save. On je rođen kao Rastko Nemanjić oko 1175. do 1236. koji je bio najznačajnija osoba srpske povijesti (utemeljitelj samostalne nacionalne crkve, autor državnih i crkvenih zakona, osnivač brojnih manastira i škola), duhovni utemeljitelj kraljevske i carske loze Nemanjića (1217.-1371.). Njemu se pravoslavni vjernici trebaju moliti i obraćati u svojim potrebama, kako bi svoj život kao i on što više sjedinili s Kristom i time svjedočili bratsku ljubav.

U programu su pjesmama sudjelovali i poznata pjevačica srpske tradicionalne glazbe Svetlana Spajić, zbor petoro karlovačkih bogoslova, i zbor SKD Prosvjeta iz Slatine s pjesmom Molitva sv. Savi.
Po prvi puta u Slatini svoje folklorno umijeće pokazali su članovi Ansambla narodnih igara SKD Prosvjeta, pododbor Vukovar s narodnim plesovima iz zapadne Slavonije i južne Srbije.

„Popadija“ Slavica Gaćeša s puno truda uvježbala je 13-toro djece koja pohađaju crkveni vjeronauk prigodnim recitacijama o sv. Savi, među kojima je posebno istaknuo stih jedne djevojčice koja je opetovala „ Djeca ti se rađala – narode dat’ će Bog“.
Slatinska pjesnikinja Milena Bogatić svoju pjesmu Pravoslavlje završava riječima „ Iznad svega lošeg budi – Slavonci smo, budimo ljudi“.  Pa budimo ljudi jer svi smo djeca istog Oca, bez obzira na vjeru, naciju, rasu, boju kože i sve druge podjele.
(Vladimir Jelenčić/Foto: Davor Kušanić)

 

x

Check Also

„Slatinski vremeplov“ – Nagradni kviz znanja 3. srpnja

Turistička zajednica Grada Slatine u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina pokrenula je 19. svibnja ove ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org