NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Svetom misom obilježili 25. obljetnicu osnivanja samostanske kapelice

„DRUŽBA SESTARA PRESVETOG SRCA ISUSOVA“


Od 1937. godine u Slatini djeluju časne sestre Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, koje su sve do danas sa svojim narodom proživljavale sva lijepa i ružna vremena. One djeluju u samostanu otvorenom u kući koju je časnim sestrama darovala Klara Čorak nakon smrti svoga supruga Franje, s kojim nije imala djece. Časne su je njegovale do njezine smrti, a kuću su dogradile i preuredile i vodile je kao sirotište i dječji vrtić.
Tijekom komunističkog razdoblja časne sestre u Slatini imale su brojne poteškoće. U kuću su primale svu djecu kojoj je bila potrebna pomoć, a koju je Caritas slao uz preporuku nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca, ne gledajući na narodnost i vjeru djece. Komunističke vlasti, međutim, zabranile su im rad s djecom pa su se nastavile baviti svime što je bilo potrebno u župi, bile su domaćice, sakristanke, orguljašice, katehistice, savjetnice, suradnice… Godine 1948. u njihovu kuću nasilno se useljavaju obitelji vojnih starješina tadašnje JNA, što im je prouzročilo ozbiljne teškoće u radu. Osim crkvenih obveza, u nastojanju da prežive i istovremeno obavljaju svoje vjerničko poslanje, sestre se bave i brojnim drugim stvarima. Ručno izrađuju jorgane, obilaze i njeguju bolesne osobe, skrbe za siromašne…

Godine 1994. uredile su časne sestre svoju samostansku kapelicu Majke Božje Lurdske, u kojoj se sve do ove godine obavljalo bogoslužje i u kojoj su se sestre Presvetog Srca Isusova molile za beatifikaciju svoje utemeljiteljice Marije Krucifikse Kozulić. Sada je, međutim, uređena nova kapelica u samostanu, koja će do jeseni biti potpuno dovršena i blagoslovljena.
Svečanim misnim slavljem slatinskih župnika, vlč. Dragana Hrgića i vlč. Nikole Jušića, te vlč. Marijana Pavlovića, u nedjelju 10. veljače u novoj je kapelici obilježena 25. obljetnica osnivanja samostanske kapelice u Slatini. Sudjelovale su sve tri današnje stanovnice samostana, odgovorna sestra Krešimira Vuleta i sestre u mirovini Anastazija Vukić i Dionizija Petric, ali i drugi vjernici i pjevači crkvenog zbora Župe sv. Josipa.

Prema riječima slatinskih sestara, kapelica je posvećena Gospi Lurdskoj po želji s. Prezentate Jagodić, tada najstarije časne sestre u samostanu, jer je ona bila slabog zdravlja, a Gospa Lurdska je zaštitnica bolesnih i siromašnih. Kip koji se nalazi u kapeli osobno je u Lourdesu odabrala i u Slatinu donijela sestra Dionizija Petric.
(Petar Žarković/Glas Slavonije)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button