DOGAĐANJANASLOVNICA

SVETKOVINA PRESVETOG SRCA ISUSOVA – Zavjetni dan grada Slatine u spomen na 1918. godinu

219 slatinskih obitelji stavilo se pod zaštitu Srca Isusova


Poslije blagdana sv. Josipa, zaštitnika Župe sv. Josipa i grada Slatine, svetkovina Presvetog Srca Isusova druga je najznačajnija svetkovina za Slatinu, jer je riječ o drugom zaštitniku Župe i zavjetnom danu za grad Slatinu.

To je spomen na 1918. godinu, kad se, kako je zabilježeno u crkvenim knjigama, 219 slatinskih obitelji posvetilo i stavilo pod zaštitu Srca Isusova. Bilo je to vrijeme završetka 1. svjetskog rata i različitih previranja u društvu, između ostaloga i cvjetanja pučkih pobožnosti, osobito pobožnosti Srcu Isusovu.

– U selima oko Slatine u to vrijeme osnivaju se udruge djevojaka i mladića koji su se stavljali pod zaštitu Presvetog Srca Isusova. Župna spomenica, koja nam je izvor dragocjenih povijesnih podataka, bilježi kako u Slatini 1920. godine postoje dvije aktivne udruge Srca Isusova, udruga djevojaka i udruga mladića. One su promicale posebnu pobožnost Srcu Isusovu, ljubav i djela milosrđa prema potrebitima te iskrenu ljubav prema domovini, a bilo je to i vrijeme izgradnje nove slatinske crkve, koju su i te udruge svesrdno pomagale. Tih godina raste broj obitelji i pojedinaca koji se posvećuju i zavjetuju Srcu Isusovu. Održavaju se velike procesije kako bi se i na izvanjski način iskazalo što se u srcu nosi. U spomen na to vrijeme i mi organiziramo procesije na blagdan Presvetog Srca Isusova. – kaže župnik vlč. Dragan Hrgić.

Nešto kasnije, između dva rata (godine 1937.), uz posredovanje kateheta Ivana Erjavca, književnika Vladimira Nazora i župnika Julija Bürgera, u Slatinu dolazi autohtona hrvatska redovnička zajednica sestara Presvetog Srca Isusova, koju je osnovala Marija Krucifiksa Kozulić. Časne sestre u Slatini nastavljaju aktivnosti udruga djevojaka i mladića, ali Drugi svjetski rat prekinuo je djelovanje pobožnih udruga. Ostala su samo svjedočenja pojedinaca o njihovu posvećenju Srcu Isusovu i članstvu u istoimenim vjerničkim udrugama ili bratovštinama. Posvećenost Srcu Isusovu ogleda se i u novoizgrađenom zdanju slatinske župne crkve sv. Josipa, koju je 1913. posvetio zagrebački nadbiskup Antun Bauer. Naime, u lijevoj lađi crkve postavljen je pokrajnji oltar posvećen Presvetom Srcu Isusovu.

Zavjetni kip Presvetog Srca Isusova voćinski i slatinski župnik Julije Bürger tijekom 2. svjetskog rata spasio je iz ratnog vihora prenijevši ga iz porušene kapele u Slatinskom Drenovcu u Slatinu. Međutim, taj njegov vjernički postupak okarakteriziran je kao krađa i bio je jedna od optužbi za koje ga je partizanski sud u Slatinskom Drenovcu 1944. godine osudio na smrt. Kip se pohranjen u Slatini, gdje se u župnoj crkvi sv. Josipa čuva do danas. Osim u zavjetnoj procesiji o blagdanu Presvetoga Srca Isusova, taj kip nosi se i na komemoraciji za više od 500 hrvatskih žrtava pogubljenih u Slatinskom Drenovcu.

– Ove godine obnovit ćemo zavjete, te obitelji, djecu i župu staviti pod zaštitu Srca Isusova. Bit će tiskane sličice s posvetom po uzoru na one iz 1928. godine, a posvetnu molitvu ćemo moliti na kraju svake svete mise na dan svetkovine Srca Isusova 19. lipnja, – rekao je župnik Hrgić.
Od srijede, 10. lipnja, svake večeri u 18 sati održava se pobožnost i pjevane litanije Srcu Isusovu, a u 18.30 sveta misa. Na svetkovinu Srca Isusova mise su u 7.00, 8.30, 10.30 i 18.30 sati. Središnje euharistijsko slavlje u 18.30 predvodit će vlč. Oliver Kranjčić, župnik Župe sv. Marije Magdalene u Sopju, a nakon mise predviđena je zavjetna procesija.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button