DOGAĐANJANASLOVNICASPORT

Svečanošću obilježeno prvih 100 godina slatinskog nogometa

Večeras je u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana Svečana sjednica Nogometnog kluba Slatina povodom obilježavanja 100 godina nogometa u Slatini. Nakon brojnih događaja organiziranih od strane kluba, od kojih je najveći broj otpao na odigravanje prijateljskih utakmica, kao kruna proslave stote obljetnice nogometa u Slatini stigla je ova svečanost na kojoj su se okupili članovi kluba, bivši i sadašnji igrači, sportski djelatnici, predstavnici gradskih i županijskih institucija, ljubitelji i simpatizeri nogometa i slatinskog sporta uopće.

Pozdravnu riječ gostima na samom početku svečanosti uputio je dopredsjednik kluba Miran Janečić, saževši nakon toga bogatu povijest nogometnog kluba, od njegovih prvih početaka 1919.godine pa sve do današnjih dana, u nekoliko rečenica podsjetivši tako okupljene na slavne dane i nadamo se još slavniju budućnost ovog slatinskog sportskog ”stogodišnjaka”.

Gradonačelnik Denis Ostrošić pak, govoreći o ovoj velikoj obljetnici slatinskog nogometa povukao je paralelu s velikim prošlogodišnjim uspjehom hrvatskog nogometa – srebrom u Rusiji, dodavši kako je na krilima tog uspjeha došla i ova godina kada slatinski nogomet zaslužuje duboki naklon uz sve do sada postignuto stvarajući snažni temelj za daljnji razvoj u narednih stotinu godina.

Iskrene čestitke nogometnom klubu ispred Virovitičko-podravske županije uputio s je govornice sam župan Igor Andrović doniravši ispred županije domaćinima kao znak pažnje novčani ček na 7 000 kuna.

Nakon kraćeg glazbenog intermezza u izvedbi učenika Glazbene škole Milka Kelemena Ine Pavića i Lare Vuk svečanost je nastavljena predstavljanjem monografije imena ”Priča o NK Slatina” autora dr. Olivera Jukića, a koju je ukratko predstavila Zorica Varga predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini koji je i nakladnik ovog djela u kojoj je autor marljivo skupljajući informacije i ostalu građu, uspio vrlo vješto i krajnje koncizno ”nagurati” praktički kompletnu povijest kluba na 280 stranica ovog ,pokazat će se u godinama ispred nas,  za svaku pohvalu povijesnog slatinskog materijala.

Aplauze posjetitelja nekoliko je puta izvukao film imena ”Prednost domaćeg terena” također specijalno nastao za ovu priliku u studiju obitelji Felbar. Kako su odmicali kadrovi istog uskomešale su se emocije tada zamračene dvorane kina. Stare fotografije, osobne intimne priče aktera slatinskog nogometnog svijeta od kojih su neki i bili u dvorani, na sjetan, pomalo melankoličan, a opet vedar smijehom publike popraćen prikaz filma o nogometu, uspjele su i na taj digitalnim zapisom način još više približiti svijetu priču o nogometu i Slatini.

Nakon projekcije filma montiranog i režiranog od strane Hrvoja Felbara uslijedila je dodjela priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama za rad i potporu klubu u proteklom stoljeću. Povelju zahvalnosti tako su iz ruku predsjednika kluba Vlade Međumurca i dopredsjednika Janečića primili Grad Slatina i Virovitičko-podravska županija odnosno gradonačelnik Ostrošić i župan Andrović te ispred Slatinske banke Dario Petrović. Neki koji su svojim radom i zalaganjem zadužili klub na žalost već godinama nisu sa nama pa su tako članovi obitelji primili priznanja namijenjena Bogdanu Filipoviću, Elmazu Gegiću, Antunu Butorcu, Ivanu Kneževiću, Slavku Krznariću i Branimiru Manceti. Posebnim priznanjem nagrađen je i dugogodišnji igrač i predsjednik kluba Branko Jukić te dugogodišnji fizioterapeut i dobri duh kluba Ivica Dubravica. U ime nagrađenih u pravom sportskim emocijama nabijenom govoru posjetiteljima svečane sjednice obratio se Davor Butorac sin pokojnog nagrađenog Antuna po kojem slatinski novi stadion i nosi ime.

dj

Foto: Robert Turkalj


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button